Във Велико Търново се реализира проект „Подкрепа за независим живот“

16:30, 09 авг 16 / Икономика 25 134 Topnovini
На 01.02.2016г. стартира Проект „Подкрепа за независим живот“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 с цел надграждане постигнатите добри резултати по Схема „Алтернативи“, Операция „Помощ в дома“ и Процедура „Нови алтернативи“.

В изпълнение на заложените по проекта цели бе разкрит Център за почасово предоставяне на услуги за социално включване в общността или в домашна среда, който се намира в гр. Велико Търново на ул. Филип Тотю № 18 в сградата на Спортен комплекс „Ивайло“. Към настоящия момент в Центъра се предоставят интегрирани социално-здравни услуги и психологическо консултиране за създаване на благоприятна среда за живот на 69 лица с увреждания, в т.ч. и деца, и хора над 65 г., които са в частична или пълна невъзможност за самообслужване или в риск от социална изолация. Грижи за тях полагат общо 58 лица, назначени на трудов договор.

В периода 25 - 27- ми май беше проведено въвеждащо обучение за предоставяне на социалните услуги в домашна среда „Личен асистент“, „Домашен помощник“ и „Социален асистент“ на одобрените за работа кандидати, като за преминалите успешно беше издаден сертификат удостоверяващ знанията и уменията, които са придобили по време на обучението.

Заемащите длъжността „Личен асистент“ полагат грижи в домашна среда за един потребител, а заемащите длъжността „Домашен помощник“ предоставят необходимата помощ на двама или трима потребители.

Към настоящия момент са подадени 211 заявления от кандидат-потребители за ползване на социалните услуги, предоставяни от Център за почасово предоставяне на услуги за социално включване в общността или в домашна среда. Всеки месец се актуализира списък на чакащите кандидат-потребители, като към 01.08.2016 г. данните са: за социалната услуга „Личен асистент“ - 133 чакащи кандидат-потребители; за социалната услуга „Домашен помощник“ - 48 чакащи кандидат-потребители.

Продължителността на Проекта е 22 месеца ( от 01.02.2016 г. до 30.11.2017 г.), от които 18 месеца от ( 01.06.2016 г. до 30.11.2017 г. ) ще се предоставят интегрирани социално- здравни и услуги и осигуряване на психологическа подкрепа на потребителите на Центъра.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!