Иззеха 25 кубика дърва, незаконно изсечени от гората край с. Ботево

16:20, 09 авг 16 / Крими 25 156 Topnovini
Общо 28 кубика дърва за огрев са задържани при проверки на територията на Държавно горско стопанство „Варна”, съобщиха от Североизточното държавно предприятие. 25 кубика от това количество са вследствие на незаконен дърводобив в района на с. Ботево. На извършителите са съставени актове за сеч. Те били разкрити, преди да натоварят дървата в три камиона.

Служители на ДГС „Варна” са задържали и миниван, пренасящ 1,5 куб. м дърва от гората край кв.„Аспарухово”. Със същото количество дърва за огрев била конфискувана и каруца в горските територии край Белослав.

Близо 500 проверки са извършили горските стражари от началото на август досега. Инспектирани са 180 обекта за добив на дървесина, 207 превозни средства и 110 физически лица. Съставени са 16 акта за административни нарушения и 11 констативни протокола по Закона за горите. Всички случаи са предадени на съответните Регионални дирекции по горите.

Акт е наложен и на собственика на бус, задържан от служители на ДГС „Търговище” да пренася 1,5 куб. м дърва. При проверки горските стражари от ДГС „Преслав” пък се натъкнали на лекотоварен автомобил  с 3 куб. м дърва за огрев, а служители на ДГС „Омуртаг” задържали каруца с половин кубик дърва.През миналата седмица на територията на ДЛС „Тервел” са задържани 2 куб. м дърва.

Общо 19 мобилни контролни екипа функционират към Североизточното държавно предприятие, което стопанисва държавните горски територии в 4 области – Варна, Добрич, Търговище и Шумен. При непрекъснат режим на работа тези звена са ангажирани с опазването на 325 963 хектара гори, а по график, който се изготвя ежемесечно, разменят обхвата на контролната си дейност. Мобилните екипи проверяват транспортните средства с дървесина, като следят тя да бъде маркирана и да съответства на данните, записани в превозния билет.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!