Телефонни измамници атакуват Шумен, предупреждават от МВР

14:10, 09 авг 16 / Крими 25 162 Topnovini
Съобщения за над 15 опита за телефонни измами в рамките на час и половина са получени в шуменската полицията днес. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР в града.

Атаките си мошениците правят на стационарните телефони.

На униформените гражданите разказали, че получават обаждания от хора, които се представят за полицаи. Мнимите ченгета обяснявали, че полицията е организирала акция за залавяне на телефонни измамници. Мошениците искали гражданите да им съдействат и ако получат обаждане от хора, които искат пари по телефона, да хвърлят сумите през терасите и така да заловят измамниците.

От МВР предупреждават гражданите под никакъв предлог и повод да не дават пари на непознати. От полицията припомнят още, че няма практика, в която униформени да искат пари от граждани.

Органите на реда призовават хората да не се подлъгват, да не предоставят лични данни и по никакъв повод да не дават парична сума на непознати хора, мислейки си, че оказват съдействие на полицията.

Измамниците се представят за полицейски служители. Обясняват на жертвите си, че са засекли телефонни измамници и настояват за съдействие, като искат хората да им предават суми пари под предлог, че те ще бъдат наблизо, за да заловят мошениците.

Ало-измамниците убеждават хората да се обаждат на несъществуващ телефон с номер 054 166, за да са сигурни, че говорят с полицай. Не прекъсват разговора и когато хората  избират този номер отново говорят с измамници.

От МВР, уточняват, че телефонът, чрез който се осъществява връзка с полицията, е 112. Ако имате съмнения, че се опитват да ви измамят, се обадете за съвет на дежурните в полицията. Телефоните са 054 877- 221 и 054 854-510.

В действие мошениците са приложили и вече добре познатите схеми за изгодна сделка с климатици, пострадал болен при взрив, както и мним лекар, който поискал да поставя златен пирон на мъж, нуждаещ се от спешна операция.

От МВР призовават гражданите при съмнителни разговори веднага да подадат сигнал на телефон 112, а всички, които имат възрастни родители и роднини да им обяснят за измамните схеми и сценарии и да ги предупредят да не дават по никакъв повод пари, искани по телефон.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!