Военноморските „Вълни“ „заляха“ площад „Свобода“ в Русе

10:26, 09 авг 16 / Общество 25 83 Topnovini
Спектакълът „Вълни“ на Представителния духов оркестър на ВМС обра овациите на русенците и гости на града, които наблюдаваха артистичната програма за 137-та годишнина от създаването на Българските военноморски сили в центъра на крайдунавския град, завършила с пищна тържествена заря. 

По-рано вечерта, пред Паметника на моряка се проведе церемония по поднасяне на венци и цветя, на която присъстваха кметът на Община Русе Пламен Стоилов, директор Дирекция „Обществен ред и сигурност“ Спасимир Димитров, областният управител на Област Русе Стефко Бурджиев, председателят на Общински съвет Русе чл. кор. д.т.н. проф. Христо Белоев, представители на морски и речни институции, моряци.

Командирът на Военноморските сили, контраадмирал Митко Петев, разказа историята на флота като заяви, че едва имащи държава, българските управници решават да утвърдят силата си със създаването на перо в армията, което да защитава суверенитета и на морската ни граница.

„Българският флот е бил подложен на много изпитания, но е успял да се съхрани и развива с достойнство, чест и дълг към родината“ – каза още контраадмирал Петев.

„Днешната дата е една от най-паметните в новата ни история, защото създаването на военноморските сили преди 137 години е знаково не само за Русе, но и за цяла България. Макар и в години на трудности и превратности българският флот е вървял с гордо вдигната глава и от всички изпитания е излизал още по-силен, още по-горд“, заяви кметът на Русе Пламен Стоилов.

В края на церемонията гражданите поднесоха цветя пред Паметника на моряка в памет на загиналите доблестни български моряци.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!