Продължава дарителската кампания за реставрирането на паметника на 6-ти артилерийски полк в Сливен

09:42, 09 авг 16 / Общество 25 252 Topnovini
Продължава дарителската кампания за набиране на средства за реставрирането на паметника на 6-ти артилерийски полк в Сливен.

„Пет  месеца след началото на кампанията, събраната сума към момента е малко над 400 лева, което е нищо на фона на средствата, които са нужни“, каза заместник-кметът по хуманитарни дейности в Община Сливен Пепа Чиликова.

Тя припомни, че през 2014 г. е направена предварителна количествено-стойностна сметка за реставрацията на паметника, от която става ясно, че са необходими  50 300 лева.

„Заради влошеното състояние на паметника, със сигурност сумата вече е може би около 70 000 лв. Освен тези средства, ще са нужни пари и за озеленяване, както и за осветяване на паметника“, коментира заместник-кметът.

Тя изрази надежда, че с общи усилията, средствата ще бъдат осигурени и ще се търсят различни начини за целта. Чиликова обясни, че многократно е сезирана Областната комисия „Военни паметници” за състоянието на паметника, тя е изпращала писма с искане за отпускане на средства, но пари така и не са отпуснати. През 2014 г., по повод отбелязването на 100 години от Първата световна война и участието на България в нея, отново са поискани средства за ремонта на паметника, но и тогава са отказани.

„Средствата наистина са доста, но се надявам да успеем с общи усилия да ги осигурим. Забелязвам, че в страната има доста паметници, които са получили средства, при това доста по-високи суми, над 70 000 лв. Надявам се и ние да успеем и  няма да се откажем. Решила съм отново да изпратим запитване защо ни отказват пари за пореден път, да уведомим, че сме активирали дарителска сметка, че правим всичко възможно. За да видят, че и ние имаме воля нещата да се получат. От 2014 година много активно се търсят средства за ремонта", каза още тя.

Дарителската сметка на община Сливен, в която всеки може да дари средства за ремонта на паметника, е:

IBAN: BG73FINV91508416216422

BIC: FINVBGSF

Код: 445100

Първа инвестиционна банка АД – клон Сливен

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!