Омбудсманът свиква форум за непридружените деца-бежанци

06:14, 09 авг 16 / Общество 25 113 Topnovini
Омбудсманът Мая Манолова организира обществена дискусия на тема „Защита правата на непридружените деца - бежанци“, която ще се проведе днес, 9 август, от 11 часа в институцията на омбудсмана на ул. „Георг Вашингтон“ № 22.

Поводът е сигнал на Сдружение „Съвет на жените бежанки в България“, в който те призовават за спешни действия по изграждането на защитено пространство за настаняване на непридружени малолетни и непълнолетни деца - бежанци и търсещи закрила.

На форума ще бъдат изнесени факти, констатирани при проверките на Националния превантивен механизъм към омбудсмана в бежанските центрове – РПЦ в кв. „Овча купел“, приемателни центрове в кв. „Военна рампа“ и  кв. „Враждебна“, РПЦ с. Баня, община Нова Загора, РПЦ Харманли и транзитен център с. Пъстрогор, община Свиленград.

Общественият защитник ще представи доклад, в който са посочени слабостите и недостатъците на практиката по приема и интеграцията на непридружените деца-бежанци у нас.

Участие в дискусията са потвърдили: Мария Хесус Конде – представител на УНИЦЕФ за България, заместник-председателите на Държавната агенция за бежанците и Държавната агенция за закрила на детето Даниел Инджиев и Велина Балева, Калоян Дамянов - съветник на министъра на образованието и науката, Мариана Стоянова – програмен мениджър на Бежанско-мигрантска служба към БЧК, Петя Караянева – ВКБООН, експерти от Националната комисия за борба с трафика на хора, дирекция „Миграция“ и гл. дирекция „Гранична полиция“ към МВР, Национално сдружение на общините, Столична община, Министерство на здравеопазването, Агенция за социално подпомагане, Български хелзинкски комитет, Сдружение „Съвет на жените бежанки в България“, КАРИТАС - София, ФИЦЕ - България, Фондация за достъп до права - ФАР, Национална мрежа за децата и др.    

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!