Пианист от Добрич с подарък за британската кралица

15:58, 07 авг 16 / Култура и наука 25 252 Topnovini
Младият пианист от Добрич Светослав Тодоров записа видео-проекта #KapustIN Project с импровизации върху химна на Великобритания и посвети изпълнението си на рождения ден на кралица Елизабет, която преди няколко месеца стана на 90 години, пише dnevnik.bg.

Светослав е студент в Кралския музикален колеж в Лондон - най-престижното висше музикално училище във Великобритания. Там преподава цигуларят Васко Василев.

Видео-проектът #KapustIN Project показва импровизация на Светослав Тодоров на британския химн God Save the Queen. За разлика от други народи, за днешните британци химнът и знамето на страната им не са фетиши, които трябва да бъдат запазени "чисти и неопетнени". Сещам се, че и Битълс, и Секс Пистълс имат импровизации на God Save the Queen. Светослав Тодоров е първият българин, който прави това.Кратка импровизация, но много смел акт. Още по-смело е, че български студент в Лондон посвещава изпълнението си на рождения ден на кралица Елизабет, която преди няколко месеца стана на 90 години. Събитието беше отбелязано подобаващо във Великобритания.

Младият пианист представи видеото си непосредствено след обявяването на резултата от Референдума във Великобритания, заявявайки с него, че като българин и европеец счита, че британците не трябва да напускат Европейския съюз."Химните обединяват хората и нациите. Британският химн обединява четири нации. След "Брекзит" британците имат нужда да останат обединени. Затова моята интерпретация на химна е мое послание към британците. Послание на един българин," казва Светослав, който е във ваканция и е при родителите си в Добрич. Импровизацията на британския химн е само в началото. Оригиналът е соло произведение за пиано - концертен етюд "Пасторал" от Николай Капустин. То е било част от годишния изпит на Светослав в Кралския колеж, на който е получил отлична оценка. Етюдът "Пасторал" е в джазов стил, написан в много труден и виртуозен вариант. Желанието на младия изпълнител е да отиде отвъд това и да го представя през призмата на своето музикоусещане. Затова е добавил други два инструмента. Състуденти на Светослав откликват на поканата да участват в записа. Кралският колеж подкрепя проекта като предоставя голямата си зала за няколко часа. Други приятели на Светослав се заемат със заснемането и дизайна на видеото. "Всички мои преподаватели са единодушни, че тази пиеса ми приляга изключително добре. Не искам да звучи нескромно - просто съм роден с нюх към съвременната музика, което ми е и специализацията в Кралския колеж.", споделя Светослав. Младият пианистсе вдъхновява за реализирането на своя проект след лични срещи с Васко Василев и Найджъл Кенеди които са неговите лични музикални ментори за видео проекта, заедно с неговите професори Дина Паракина и Майк Моран.

Светослав е на 6 години, когато започва музикалната си кариера. Неговите родители са народни музиканти. Всяка сутрин, докато те се опитват да спят, той си играе с неработеща гайда пред телевизора, имитирайки изпълнения от видеокасета на Бинка Добрева и Александър Райчев. След това "свири на пиано", натискайки клавишите на акордеона на баща си. Пианото става любим инструмент на начинаещия музикант. Участва и в предаването "Като лъвовете" с Ники Априлов по БНТ. После е приет в Музикалното училище "Добри Христов" в Варна, после в Софийската консерватория и Университета в Единбург. Успехите продължават. Като студент в Единбург Светослав Тодоров е поканен да свири в Единбургския дворец пред принцеса Ан, дъщерята на кралица Елизабет. "Във Великобритания разбрах, че съм изключително борбен. Убедих се, че съм роден с изключителен стремеж за развитие, който показвам от малък под различни форми. Великобритания ми повярва и ме накара да израсна ментално и психически. Все пак моята професия е едно изключително изпитание за психическата издръжливост. Ако не си подготвен добре, гориш. Ако си победител, си на върха. Ако не си, ставаш още по-добър.", казва Светослав Тодоров.

Докато е във ваканция и в Добрич той е бил жури на Международен фестивал в Албена. В Добрич му харесва спокойствието и мързелуването, топлото време и вкусната храна, с която го гощават бабите му. Пианистът Светослав Тодоров има 15 национални и международни награди, последната от които е от конкурса Йохан Себастиан Бах във Фукуока, Япония (декември 2015). През август Светослав заминава за Ню Йорк, за да учи до декември в престижния Manhattan School of Music. За Коледа му предстои концерт в България, а от януари - концерти в Лондон.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!