Над 83% от местата в Пловдивския университет са заети, остават единични свободни бройки

10:32, 07 авг 16 25 208 Topnovini
2789 първокурсници е записал Пловдивският университет "Паисий Хилендарски" след трето класиране като това е 83,38 % от акредитирания прием за новата академична 2016/2017 година, заяви зам.-ректорът доц. д-р Христо Крушков, съобщиха от вуза.

В редовна форма на обучение са запълнени 82% от бройките, а в задочна - 90%.

Като университет от класически тип ПУ "Паисий Хилендарски" предлага обучение в 6 от 9-те области на висше образование. В област "Педагогически науки" са заети 603 места, от които 479 в редовна и 124 в задочна форма на обучение. Свободни места все още има в професионални направления "Педагогика" и "Педагогика на обучението по...“

При "Хуманитарни науки" са запълнени 469 места, незаетите са 66 в редовно обучение на направления "Филология“, "История" и "Религия и теология“. Най-голям процент заети места – 96% (789 от 821), има в област "Социални, стопански и правни науки“. Единични свободни места има в специалностите "Право“, "Политология“, "Международни икономически отношения, "Макроикономика“, "Анализ и контрол“, "Социология на правото, икономиката и иновациите“, "Социология и науки за човека" и "Социална антропология“.

Най-много заети места, общо 855, има в област "Природни науки, математика и информатика“, като 549 от тях са в направление "Информатика и компютърни науки“. Свободни места в това направление няма. Следват биологическите науки, при които в редовна форма са запълнени 85 на сто от местата, а в задочна - 77%. Химическите специалности са попълнени, както следва в редовна и задочна форма - 58 и 45 %. За физическите науки прави впечатление, че в задочна форма са заети всички места, докато в редовна има 34 свободни места. За специалностите с математика остават свободни 26 места.

В област "Технически науки" са се записали 63, остават свободни 21  места в редовна форма на специалността "Телематика".

Окончателното запълване на планирания прием на ПУ "Паисий Хилендарски"за академичната 2016/2017 година ще стане след провеждане на изпитите за специалност "Актьорство за драматичен театър“, които по традиция се насрочват през м. септември, в три състезателни кръга. За настоящата година дните за явяване са 12, 13 и 14 септември, като на тях ще се явят 17 човека. Специалността е в област "Изкуства", за която все още има по 13 свободни места в специалностите "Джаз и поп изпълнителско изкуство" и "Музика". 

Пълният списък на свободните места по специалности, както и начинът на кандидатстване, можете да намерите на сайта на университета. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!