„Да се хванем на хорото, на Текето под небето” за шести път край Русе

10:18, 07 авг 16 / Култура и наука 25 220 Topnovini
Кметът Пламен Стоилов откри Шестият национален фолклорен събор на любителските клубове за народни танци „Липник 2016” в Лесопарк „Липник” (Текето). На откриването беше и кметът на село Николово – Марийка Генова. Организатори на събитието са Община Русе, Кметство Николово и Народно читалище "Пробуда 1901".

Преди официалното откриване и тържественото звучене на химна, пред многобройната публика бяха представени танцовите състави, техните ръководители и компетентното жури с председател г-н Богдан Донев, ръководител на ФТТ „Найден Киров”.

Съборът, който се провежда под наслов „Да се хванем на хорото, на Текето под небето”, цели представяне и популяризиране на автентичния български фолклор, сближаване и приемственост на носителите на автентични знания, както и поощряване на любителските клубове за народни танци и спомагане за развитието на българския фолклор, чрез внасянето му в ежедневието на българина. Съборът, посещаван от хиляди зрители се провежда под открито небе. Предвиден е награден фонд с множество отличия за участниците и награди за публиката.

В пъстрата програма са включени фолклорни хора, надигравания по двойки, „ Вечерно парти – хоротека под звездите, на Текето под липите!” с участието на оркестър за народна музика „Русенски ритми“ и др. Фолклорният събор се състои в рамките на традиционния празник на село Николово, посветен на св. Илия и Ден на отдиха на град Русе.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!