Балетен спектакъл на брега на морето

08:40, 07 авг 16 / Култура и наука 25 133 Topnovini
Многобройни почитатели на танцовото изкуство от страната и чужбина се насладиха на балета „Дон Кихот” на откритата сцена на „Двореца” в Балчик на самия бряг на морето.

Ценителите на балетното изкуство имаха тази възможност, благодарение на Държавна опера Варна и Държавния културен институт „КЦ „Двореца”.При много добра организация, по килим и осветление на факли, бяха посрещнати няколкото стотин зрители. Мнозина бяха дошли, специално от Добрич и Варна. Имаше и много руснаци - туристи или живеещи в района.

„Дон Кихот” е най-новата постановка  на главния балетмайстор на оперния театър - заслужилия артист на Русия Сергей Бобров. В нея участват водещи балетни артисти на Държавния театър за опера и балет в Красноярск, Русия, и на Държавна опера - Варна.

"Дон Кихот" е един от най-популярните балети, които се играят във всички театри по света. Интересът към него се дължи както на познатия сюжет от прочутия роман на Мигел де Сервантес, така и на темпераментната, весела и завладяваща музика на Лудвиг МинкусНевероятните изпълнения на балетистите впечатлиха с красота и изящество. Спектакълът пренесе публиката в Барселона, за да разкаже за любовта на закачливата Китри и влюбеният в нея бръснар Базил, за богатия Гамаш, който иска да се ожени за младата девойка. За рицаря Дон Кихот, който вижда в Китри  прекрасната Дулсинея от бляновете си, и слугата му Санчо Панса. Постановката разказва за борбата, която води Дон Кихот с въображаемите си врагове, както и за помощта му за това сватбата на Китри и Базил да се състои. В последната картина благородният рицар пожелава на младите щастие и отново се отправя на път.

Публиката се възхити на майсторството на Елена Свинко и Юрий Кудрявцев – лауреати на завършилия само преди дни Международен балетен конкурс във Варна. Те са постоянни гост-солисти на Държавна опера Варна.В спектакъла „Дон Кихот” Елена Свинко танцува вариации, а Юрий Кудрявцев изпълни партията на тореадора Еспада. В останалите роли участваха Румен Стефанов – Дон Кихот, Даниел Христов – Санчо Панса, Екатерина Булгутова - Китри, Георгий Болсуновски - Базил, Демид Зиков – Лоренцо, Юрика Аоки – Улична танцорка и др.

Емоционалната публика бурно аплодира балетистите, поднесли й това невероятно преживяване.

Това бе вторият голям проект на открито на културния център "Двореца". В края на юли Държавна опера - Варна представи на откритата сцена край морето популярния мюзикъл "Йосиф и фантастичната му пъстра дреха" на Андрю Лойд Уебър.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!