Започва плувният маратон Галата - Варна

07:53, 07 авг 16 / Спорт 25 215 Topnovini
За 76-и път днес се провежда плувният маратон Галата - Варна. Желаещите да се включат вече се събират на морска гара Варна, откъдето с кораби ще бъдат извозени до старта. Началото е в 10 ч. 

Организатори са ВМС на Република България, община Варна и ПСК „Черно море”, а надпреварата ще премине под патронажа на министъра на спорта Красен Кралев. Председател на организационния комитет е зам.-кметът Коста Базитов.

Досегашният рекорд по участие в това най-масово лятно състезание във Варна е през 2014 г., когато стартираха 280 състезатели. И тази година по традиция в надпреварата ще се включат освен състезатели от всички клубове в страната и любители, така и плувци от чужбина. 

Победителите при мъжете и жените ще бъдат възнаградени с премии по 1000 лв. Подгласниците им, които се класират на второ и трето място, ще получат награди съответно по 700 лв. и по 500 лв. За завършилите на четвърта, пета и шеста позиция са предвидени бонуси по 400, 300 и 200 лв. С по 200 лв. парична награда ще бъдат отличени най-добре представилият се варненец, най-добрият плувец с увреждания и плувецът с най-много участия в маратона.

В масовия старт право на участие имат варненци и гости на града, родени преди 2004 г. За преплували разстоянието от нос Галата до Буна №2 , което е 4500 м по права линия, се смятат всички, пристигнали на финала до 90 мин. след победителя. След затварянето на маратона всички останали състезатели задължително преустановяват плуването и с помощта на придружаващите лодки се отправят към буна №2.

Всеки участник, който преплува дистанцията, ще получи купон за безплатна закуска и напитка, грамота и фланелка. В 75-ото юбилейно издание на надпреварата миналото лято стартираха 273-ма плувци. Победител при мъжете тогава стана Венцеслав Айдарски, който в момента представя страната ни на олимпиадата в Рио де Жанейро. Маратонът Галата – Варна се провежда всяка година от 1939-а насам, като старт няма единствено през 1944 г. Рекордът по време за преплуване на дистанцията е от 2009 г. Тогава победител стана 18-годишният Михаил Георгиев от Пловдив с време 47,03 мин. Рекордът по време с финал на първа буна е 46,39 минути и принадлежи на Петър Стойчев (1995 г.)

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!