Оставиха „на топло“ тримата каналджии, хванати с над 30 бежанци в Бургас

11:35, 06 авг 16 / Крими 25 165 Topnovini
Районият съд в Бургас определи три мерки за неотклонение „Задържане под стража” на Иван Христов, Добромир Велинов и Добромир Асенов, обвинени за незаконно превеждане на чужди граждани през територията на  страната.

Христов, Велинов и Асенов са привлечени в качеството им на обвиняеми за това, че на 3 август тази година, с цел да набавят за себе си или другиго имотна облага, противозаконно  подпомагали група чужденци (31 лица), да пребивават в границите на Република България и да преминават в страната в нарушение на закона. Деянието е извършено чрез използване на микробус и по отношение на повече от едно лице, част от които ненавършили 16-годишна възраст.

Бургаският районен съд намира, че престъплението по чл. 281 НК се характеризира с изключително завишена обществена опасност. Осъществявайки го, обвиняемите са застрашили както реда в Република България, така и живота и здравето на самите „трафикирани лица” и са засегнали особено важни обществени отношения по гарантиране сигурността и здравето, както на гражданите на страната, така и на превозваните чужди граждани. Наказанието за това престъпление е лишаване от свобода от една до шест години и глоба от 5000 до 20 000 лева.

Съдът намира, че поради самото естество на вмененото на обвиняемите деяние – превеждане на чужди граждани през територията на страната ни, е възможно обвиняемите да използват същите тези „канали” за напускане пределите на държавата, с цел избягване на наказателно преследване или осъществяване на друго престъпление.

Определението на БРС подлежи на обжалване или протестиране пред Окръжния съд в Бургас, в тридневен срок.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!