Осъдиха окончателно афганистански каналджии на затвор и глоба в Хасково

18:57, 05 авг 16 / Крими 25 199 Topnovini
И Окръжен съд Хасково като последна инстанция потвърди решението на колегите си от Свиленград спрямо двама каналджии на бежанци, съобщават от Прокуратурата. Осъдителната присъда е за Мохамад Х., на 24 г., и Мохамед С., на 29 г., двамата от Афганистан. Те превели през границата на страната ни група от чужди граждани, някои от които ненавършили 16-годишна възраст. Двамата са осъдени на по една година и осем месеца лишаване от свобода при първоначален „общ режим“ и глоба от по 15 000 лева, за всеки един от тях. Присъдата е потвърдена от Окръжен съд-Хасково и е окончателна. 

На 10 декември 2015 г. в землището на свиленградското село Михалич са били установени 34 граждани на Ирак, като 12 от тях били под 16-годишна възраст. Те били роднини и живеели в едно и също село. Групата влязла нелегално в Турция, където се свързали с каналджия, който им обещал срещу сумата от по 1 000 щатски долара на човек, да им помогне да влязат в България, за да потърсят закрила.

На 9 декември 2015 г. групата иракчани били превозени с микробуси от Истанбул и оставени близо до държавната граница с България. Оттам двамата афганистанци ги поели и превели пеша през „зелена граница“ до землището на Михалич. При пристигането на полицията Мохамад Х. и Мохамед С. се смесили с иракчаните, като взели в ръцете си по едно от децата и така искали да се представят за част от групата. Единия от тях блокирал мобилния си телефон, а другия изхвърлил сим-картата. Според налична оперативна информация Мохамед С. и преди се бил занимавал с превеждане на групи през държавната граница.

Свидетелите по делото посочили двамата афганистанци като техни водачи. На съдебния процес Мохамад Х. и Мохамед С. са заявили, че били част от групата, а не водачи.

Присъдите са приведени в изпълнение в затвора в София.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!