Държавата отпуска пари за ремонт на Вазовата къща в Сопот

18:19, 05 авг 16 / Култура и наука 25 126 Topnovini
Министерството на културата осигури средства за ремонтни, консервационни и реставрационни дейности на къщата музей "Иван Вазов" в Сопот, която е недвижима културна ценност от национално значение.

За ремонта ще бъде сключен договор между министерството и Община Сопот. Дейностите предвиждат цялостен ремонт на покрива, освежаване на стаите и на фасадата на емблематичната сграда в подбалканския град. Ремонтните, консервационни и реставрационни дейности трябва да приключат най-късно до средата на ноември тази година.

През юли 2015 г., когато Сопот бе домакин на националните тържества, посветени на 165-ата годишнина от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов, в родния град на писателя отбелязаха и 80-годишнината от създаването на къщата музей "Иван Вазов".

Иван Вазов е роден на 9 юли 1850 г. в Сопот в старата къща на своя род, построена през XVIII в. от неговия прадядо. Тя е опожарена през юли 1877 г. по време на Руско-турската освободителна война. През 1920 г., в навечерието на юбилейните тържества в чест на 70-годишнината от рождението и 50-годишната литературна дейност на поета, сред Сопотската дружба в София възниква идеята за възстановяване на родния му дом. Създаден е Комитет за постройка паметник и къща музей на народния поет Иван Вазов в Сопот. Започва и събирането на средства.

Проектът за възстановяване на родния дом на поета е изработен от архитекта на Археологическия музей в София Александър Рашенов въз основа на указания на генерал Георги Вазов и Вазовата сестра Въла Фетваджиева. През 1920 г. по молба на художника Георги Черкезов Иван Вазов прави скица на бащиното си огнище, която също е използвана за възстановяването му.

През 1930 г. италианският професор по български език и литература в Римския университет Енрико Дамиани посещава Сопот, придружен от писателя Николай Райнов, като двамата препоръчват да се побърза с възстановяването на Вазовия дом. Строежът на къщата започва през 1931 г.

Вътрешната уредба на дома е направена под ръководството на директора на Етнографския музей в София - Ст. Л. Костов, и на основа на сведения на Вазовите братя и Въла Вазова-Фетваджиева. Като източник за възстановка на интериора е ползвано и Вазовото творчество, особено романът "Под игото". В една от стаите на къщата по идея на Ст. Л. Костов Етнографският музей в София възстановява бръснарницата на Хаджи Ахил с Вазовите колоритни герои от разказа "Хаджи Ахил" и повестта му "Чичовци".

На 6 юни 1935 г. къщата е открита тържествено като музей. Сопот е окичен със знамена, килими и рози. Пловдивският митрополит Максим отслужва водосвет, слово произнася проф. Михаил Арнаудов. Цар Борис III държи реч пред възстановената родна къща на поета, реже лентата и я обявява за открита. През 1964 г. къщата музей "Иван Вазов" в Сопот е обявена за паметник на културата oт национално значение.

По случай 120-годишнината от рождението на народния поет на 8 юли 1970 г., е открита и експозиция за жизнения му и творчески път в построената до родния му дом сграда.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!