Общините могат да кандидатстват за енергоефективно отопление на публични сгради

07:53, 05 авг 16 / Икономика 25 116 Topnovini
Министерството на енергетиката предоставя допълнително 1,6 млн. лева на общините, които са сключили договори по Програмата за повишаване на енергийната ефективност в публичните сгради. Средствата са за подмяна и/или изграждане на високоефективни отоплителни системи в общински сгради, използващи конвенционални горива или възобновяеми източници. Приоритетни са училища, болници, домове за възрастни хора и други сгради със социално значение. Основно изискване е сградите, за които кандидатстват общините, да имат изпълнени основни мерки за енергийна ефективност - подменена дограма, изолация на стени и покрив. 

Проектите могат да бъдат в едно от двете направления, по които бенефициентите имат сключен договор за безвъзмездна финансова помощ (БФП) – за енергийна ефективност или за използване на възобновяема енергия.  Размерът на отпусканата безвъзмездна финансова помощ варира от 20 000 до 200 000 евро, като максималният процент на безвъзмездната финансова помощ е до 100 %.

Срокът за подаване на проектните предложения е 9 септември т.г. В подкрепа на изготвяне на проектни предложения и/или търсене на партньори от страна-донор общините биха могли да се възползват от Фонда за двустранни отношения.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!