Оръжия за 1,2 млрд. евро от Балканите били продадени в Близкия Изток

15:59, 04 авг 16 / Общество 25 154 Topnovini
Балканската мрежа за разследваща журналистика (the Balkan Investigative Reporting Network, BIRN) и Центъра за изследване на корупцията и организираната престъпност (OCCRP) са установили, че поне 68 полета са извършени за 13 месеца, при които са транспортирани хиляди тонове оръжие произведено в Централна и Източна Европа до близкоизточни държави и Турция, които от своя страна са насочили това оръжие към кървави граждански войни в Сирия и Йемен, съобщава „Биволъ“.

Оръжията се доставят до Близкия изток с товарни полети и кораби. Подробен анализ на летищните разписания, историята на превозвачите, данни от проследяване на полети, както и източници от контрола на въздушното движение помогнаха да се определят с точност 68 полета, които са пренасяли оръжия за близкоизточни конфликти през последните 13 месеца. Белград, София и Братислава се очертават катo основните центрове на този въздушен транспорт.

Автомати, снаряди, ракетни установки, противотанкови оръжия и тежки картечници, които са произход от Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чехия, Черна гора, Румъния, Сърбия и Словакия се изпращат към проблемните региони. От ескалацията на сирийския конфликт през 2012 г. насам тези осем страни са одобрили изпращането на оръжия и боеприпаси за Саудитска Арабия, Йордания, Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Турция на стойност най-малко 1,2 милиарда евро.„Доказателствата сочат към системно насочване на оръжия към въоръжени групи обвинени в извършване на сериозни нарушения на правата на човека. Ако случаят е такъв, трансферите са незаконни съгласно Договора ООН за търговията с оръжие и друго международно право и трябва да бъдат прекратени незабавно,“ заяви Патрик Уилкен, изследовател в сферата на оръжейния контрол от Амнести Интернешънъл (Amnesty International), който прегледа събраните от репортерите доказателства.

Робърт Стивън Форд, посланик на САЩ в Сирия между 2011 г. и 2014 г., каза пред BIRN и OCCRP, че търговията се координира от ЦРУ, Турция и държавите от Персийския залив през центрове в Йордания и Турция, въпреки че на практика доставките на оръжие често заобикалят и този процес.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!