32-метрови пилони с по 46 прожектора ще осветяват новия терен и трибуните на Градския стадион в Русе

15:05, 04 авг 16 / Икономика 25 400 Topnovini
Близо месец след обявената дата Министерството на младежта и спорта най-сетне обяви обществената поръчка за ремонт на Градския стадион в Русе, който да позволи провеждане на срещи от Първа професионална футболна лига на съоръжението.

Припомняме, че БФС наложи изисквания срещите от новата Първа лига да се играят само и единствено на съоръжения, които разполагат с изкуствено осветление. Поради това "Дунав" за момента „домакинства“ в Разград, докато текат необходимите процедури за ремонт на Градския стадион в Русе.

За целта бяха отпуснати средства от Министерски съвет в размер 1 млн. лв. Процедурите следва да се движат от Министерството на младежта и спорта, като при посещението си в Русе в края на юни спортният министър Красен Кралев обеща обществената поръчка да бъде обявена до 5 юли.

От ММС уточниха за Topnovini.bg, че все още изчакват Община Русе да изработи проект за ремонт, съобразен със спецификата на съоръжението, който да отговаря и на условията на решението на Министерски съвет.

Заради забавянето феновете на отбора вече стартираха онлайн петиция за незабавно връщане на "Дунав" в Русе, която в рамките на броени дни събра подкрепа на над 1 000 души.

Днес вече на сайта на Агенцията по обществени поръчки бе публикувано и обявлението за публично състезание за „Модернизация и ремонт на Градски стадион гр. Русе“.

"Министерството на младежта и спорта получи от Община Русе преработения проект за реконструкция на Градския стадион в града и обяви процедура за избор на изпълнител. Поръчката e със съкратени срокове за подаване на оферти от страна на желаещите да извършват реконструкцията, а именно 10 дни, заради необходимостта да се осигури провеждането на мачове от Първа професионална група от ФК „Дунав“ Русе на стадиона им", посочват в нарочно съобщение по този повод от ММС, мотивирайки решението си и с декларацията на феновете на "драконите", разпространена по-рано миналия месец.

Прогнозната стойност е 833 333.33 лв. без ДДС, а продължителността 60 дни. Срокът за изпълнение на поръчката ще има тежест 30 точки при оценяването на кандидатите. 20 точки ще носи качеството, съгласно методика за оценка, а 50 точки - цената.

Дейностите включват изграждане на електрически мрежи и съоръжения за модернизиране на стадиона. За осветяване на футболното поле ще се монтират стоманени мачти с височина 32 м. до надстройката за монтиране на осветителните тела. Ще се използват 46 броя прожектори на стълб.

Пилоните за осветление са решени като кухи тръбни сечения от огъната листова стомана. В горната част на пилона е предвиден блок за монтаж на прожекторите. Анкерирането на пилона към фундамента е с анкерни болтове. Фундирането е решено върху монолитен стоманобетонов фундамент. Предвид разположението на пилоните в горната, най-висока част на трибуните върху изкуствен насип, както и поради наличието на големи денивелации (понижение) на терена и някои съоръжения в близост до фундаментите, стъпването на последните е предвидено върху стоманобетонови пилоти, които да предадат натоварването в дълбочина до носимоспособна и недеформируема земна основа. Пилотите са тип сондажно-изливни с дължина средно 7,5 м и диаметър 50 см.

Предвидено е още да се подмени съществуващата дренажна система, намираща се в игрището, като се запазва основният събирател и отвеждащия канал на дренажните води. Предвиден е и новопроектиран събирател в западната част на стадиона, който се зауства в съществуващия канал за отвеждане на дренажни води. Тръбите ще се полагат в изкоп, като последователно ще се положат и уплътняват дренажни фракции с различна зърнометрия, дренажни тръби и 10 см пясък.

Предвидени са и 5 ревизионни кладенци за контролните измервания на водоотвеждането по дължина на дренажа.

Ще бъде изградена и автоматизирана поливна система и помпено оборудване, които са проектирани да изпълняват функциите си при оптимално поливане на зелените площи. Напояването ще е тип „Дъждуване“ с изкачащи роторни разпръсквачи. Помпата ще бъде монтирана във вкопаем резервоар с обем 10 m3, който ще се допълва от градската водопроводна мрежа. Предвидено е да се монтира дисков филтър след помпата, който да осигури пречистване на водата от механични частици, необходимо за правилното функциониране на системата.

Най-отгоре ще се положи и естествен тревен чим с развита коренова система и минимална дебелина 3см. Тревният чим следва да бъде с имплементирана мрежа против разкъсване. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!