Първан Симеонов: Обществото търси стабилност, затова генералите са на преден план

16:07, 03 авг 16 / Общество 25 106 Topnovini
Нуждата от стабилност изведе на преден план генералите, така че на изборите може да имаме генерал Радев, генерал Борисов и генерал Гяуров. Това заяви пред БНР изпълнителният директор на "Галъп Интернешънъл" Първан Симеонов, като подчерта, че всичко това е в сферата на условностите.

В смутните времена навън обществото има две линии – търсене на стабилност и национализъм. Генералите излъчват точно това, разяснява Симеонов. 

"Афинитетът към твърда ръка не е безграничен. Сондажът ни показа, че хората не мислят за съдебната реформа като ефективна. Хем искат здрава ръка, хем не се доверяват на политиците, които трябва да я приведат в действие. В съдебната система всичко се пише на съда, който изпъква и пред МВР, и пред прокуратурата като фокус на негативните нагласи. Обществената инерция е много важен показател", посочи той. 

Симеонов коментира и данните от експресното им проучване от ден по рано: "Одобрението за несъществуващата агенция за борба срещу имигрантите показва, че за институциите се мисли автоматично. Институциите печелят, когато мненията на хората стават реални". 

Проучването показа, че българинът има своите морални и демократични спирачки. Тествахме и дилемата "свобода или сигурност". В отговорите по актуални теми виждаме и автоматизъм, и боязън, но никога крайности, което е белег за нашата обществена зрялост, подчерта Първан Симеонов. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!