Приключи ремонта на ателиетата на Задругата на майсторите в Русе

15:43, 03 авг 16 / Общество 25 121 Topnovini
Кметът Пламен Стоилов инспектира днес приключилия ремонт на ателиетата на Дунавската задруга на народните художествени занаяти в Русе, съобщиха от пресцентъра на общината.

С майсторите се срещнаха още зам.-кметовете Даниела Шилкова и Димитър Наков, както и главният архитект на Община Русе арх. Живка Бучуковска.

„Това е само първи етап от успешно приключилите ремонтни дейности. Целта ни е да превърнем Дунавската задруга в атрактивен туристически обект и тук да виждаме млади хора, които да обучите в занаятите“, обърна се кметът Стоилов към майсторите.

Те от своя страна му връчиха благодарствено писмо за изпълнения предсрочно ангажимент. „Вие показахте уважение към българската традиция, грижа към творците, гражданите и гостите на прекрасния ни град, показахте доверие към нас и нашата кауза. Това ни прави още по-уверени, успешни и отговори“, заяви от името на майсторите председателят на Дунавската задруга Татяна Колева.

През 2013 г. Община Русе финансира ремонт на покрива на сградата на Дунавската задруга на стойност 83 000 лв.

През настоящата година е извършен вътрешен текущ ремонт на сградата, включващ частична подмяна на ел. инсталации и табла, осветителни тела, ключове и контакти, ремонт на В и К инсталациите в санитарните помещения, подмяна на оборудването им, ремонт на площадкови ВиК мрежи, архитектурно-ремонтни дейности в помещенията, в това число боядисване на стени и тавани, подмяна подови настилки, врати, прозорци, парапети и др. Общата стойност на ремонта е 55 000 лв.

Община Русе предвижда изграждане на паркинг в съседство, за което текат подготвителни процедури. От 1 септември ще стартира и реконструкцията на сградата, която ще се извърши от Център СИОНЕС на два етапа. В старинната къща в двора на Задругата на майсторите, която е с уникални резбовани тавани, направени преди близо два века, ще се помещават зали за презентации, изложбени зали и постоянна експозиция на майсторите от Дунавската задруга. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!