Сменят купола на храм "Св. Три Светители" в Шумен

11:24, 03 авг 16 / Общество 25 592 Topnovini
Големият купол на храм „Свети Три Светители” в Шумен ще бъде подновен.

В момента строители подготвят металната структура на кубето, а след като тя бъде завършена, ще започнат и облицоването й.

Новият купол трябва да заблести върху храма за църковния празник „Успение Богородично”, който се отбелязва на 15 август. Освен нов купол, ще бъде поставен и нов голям кръст върху храма.

Работата върху купола е поверена на Предраг Митрович и брат му. Те са от Сърбия, но живеят в България.Предраг обясни, че да правят църкви за тях е чест и се заемат с такива проекти не заради пари. Изпод ръцете им са излезли доста красиви черкви, казва той и дава за пример големия храм в Ловеч.

Предраг разказа, че до няколко дни трябва да приключат с работата си на земята. След това ще бъде повикан голям кран, който да издигне купола на около 25 метра височина и да го постави на място. Тогава вече ще изградим и прозорците, след това ще се постави и новият кръст и ще е завършено, обясни майсторът.За обкова е поръчана специално позлатено покритие. То се купува от Украйна, с което не всеки може да се сдобие. Украинците сами решават на кого да продадат, а най-често то се ползва за църкви, разказа Предраг. Той е категоричен, че подобен обков няма как да се купи и да се появи на обикновена къща.

След като бъде готов големият купол, майсторите ще започнат работа и по камбанарията. Тя е висока около 30 метра и също ще заблести в злато.

Ако остане от обкова, ще подменим и покритието на малките кубета, каза майсторът и допълни, че така видът на храма ще бъде напълно завършен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!