В Кранево започна националният детски диабетен лагер "Докосни дъгата"

08:05, 03 авг 16 / Здраве 25 323 Topnovini
Диабетът е диагноза, но тя не осъжда болните да седят у дома, да са откъснати от приятелите си, да не се занимават активно със спорт, да не се забавляват. Това е най-важният урок, който 29 деца на възраст от 4 до 17 години учат в първия у нас Национален детски диабетен лагер, наречен "Докосни дъгата" по името на асоциацията, нагърбила се с организирането му.

Основен организатор е и Центърът по иновативни терапии и авангардни технологии при диабета към варненската университетска болница "Света Марина", създаден преди година с активното съдействие на кмета Иван Портних. Петима лекари и медицински сестри от екипа на детския ендокринолог проф. Виолета Йотова се грижат за децата денонощно. Доброволци са и още десетина ентусиазирани млади хора с различни професии. С тях неотлъчно е и Денислава Ангелова - баронеса Плевенска, съучредител на Асоциация "Докосни дъгата", която от две години се бори всяко дете с диабет у нас да има инсулинова помпа и нужните за нея консумативи.

Доброволец е и певицата Яна Каменова, както и Елена Дикова. В първите дни с малките палавници бяха още Ангел Ковачев (познат като част от дуета Ангел и Мойсей) и репортерът от "Господари на ефира" Влади Василев. Тити Папазов пък доведе със себе си варненския баскетболист, играещ в Италия, Деян Иванов. "Диабетът не е болест, която трябва да ви пречи да спортувате активно. Нещо повече - в кариерата си съм срещал много спортисти, които имат същата диагноза, но са достигнали върховете в този или друг спорт", каза Деян Иванов при откриването. В първия ден от лагера с децата беше и рап изпълнителят 100 кила, който е част от каузата още от самото й начало. Той я подкрепи с участието си в телевизионния формат "Звездни стажанти", а след това осигури средства за пребиваването на децата в Кранево.

"Не бягам от отговорностите, които човек има в този живот: децата са нашето спокойствие и радост. Тези деца, които днес откриват лагер "Докосни дъгата", стават част от моя живот, от живота на хората, които ще будуват с мен. Всички ние заедно ще играем и ще се смеем, ще защитаваме човешкото достойнство и правото да имаме избор! Когато си тръгнем оттук, всеки един от нас ще бъде по-мъдър, по-сърцат и по-освободен! С Петя Раева - председател на Асоциация "Докосни дъгата", създадохме едно голямо семейство, в което да има повече доверие, отдаденост към другия и време за мечти!", каза д-р Денислава Ангелова при откриването на лагера.

Малките лагерници, които пристигнаха в Кранево от цялата страна, са настанени в база "Невен", предоставена безвъзмездно от “Ученически отдих и спорт” ЕАД при Министерството на образованието. От дружеството имат грижата децата да получават всеки ден подходящо за техния режим меню.

Лагерът започна със спортни игри на плажа. А какъв по-забавен може да е следобедът за един тийнейджър, ако 100 кила те учи как да скачаш с чувал и как да разпознаваш флаговете на спасителите? После дойде ред на песните и прескачането на лагерния огън. Понеделник беше денят за морски рисунки, а днес децата гостуваха в "Спортпалас", където имаха тренировка по водна топка.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!