Прокуратурата ще разследва посегателства върху дървета в Стара Загора

07:25, 03 авг 16 / Общество 25 98 Topnovini
Община Стара Загора предаде на прокуратурата материалите по извършената проверка за умишлено унищожаване и повреждане на картотекирани дървета с номера 67, 1130 и 83 на територията на кв. „Бедечка”. Проверката беше разпоредена от кмета Живко Тодоров след публикации и снимки в социалните мрежи на поразените дървета.

 

На 28 юли в общинска администрация Стара Загора постъпи „отворено писмо“ от гражданска група „Запазете Бедечка“. На следващия ден общински служители от дирекция „Строителство и инвестиции“ и звено „Контрол екология и чистота“ извършиха проверка на място, която установи, че дърво от вида Копривка, картотекирано под № 67, е с частично обелена кора, а в основата му има отпадъци и керемиди. Дървото е в лошо състояние, поради което специалистите са препоръчали премахването му. Още четири дървета, с номера № 65, 66, 64, 59 в съседство, също са с обелена кора и следи от палеж.

Твърденията за отсечено дърво под № 83, проверката е установила, че не отговарят на действителността. Дърво от вида Шестил, картотекирано под № 1130, е полуизсъхнало, а в основата му и на височина около 1,50 м има пробити отвори, констатира още комисията.

В сигнала се твърди за отсичане на дърво под № 183, но извършената проверка в посочения район, не е установила наличие на дърво с такъв номер.

За действията по проверката е изготвен снимков материал и е съставен констативен протокол. Представеният доклад сочи, че дървесните видове, обект на проверката, са повредени от неизвестен извършител. Установените от проверката факти и обстоятелства, както и доказателствения материал са изпратени до прокуратурата за предприемане на предвидените в закона действия.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!