11 000 дка са опожарените гори от началото на годината

21:53, 02 авг 16 / Общество 25 143 Topnovini
 11 000 дка са опожарените гори от началото на годината досега. Това съобщиха от Изпълнителна агенция по горите. Според данните на институцията  най-много са възникналите горски пожари през последните две седмици. Досега близо четири пъти повече горски видове са изгорели спрямо отчетената статистка в началото на месец юли.

Над 11 000 дка е общо засегнатата от пожари горска растителност през годината след опустошителните пожари в общините Ардино и Маджарово, като на над 2000 дка и  короните са засегнати и дърветата са напълно унищожени. Разходите по поддържането и възобновяването на горските територии, които са ангажимент на държавните горски предприятия, са между 800 и 1000 лева на дка за възстановяване на унищожените насаждения, поясниха експерти. Средно за последните 15 години, горските пожари напълно унищожават 1 млн. куб. дървесина годишно, допълват те.

С последните пожари, възникнали през почивните дни, общият им брой в горските територии достига 200 от началото на годината. Само до преди 15 дни броят беше почти наполовина по-малък – 114.

 

 

.

 

 

През последните няколко дни над 500 горски служители бяха ангажирани с овладяване и потушаване на пожари както в горски територии, така и в земеделски земи. Над 100 горски служители участваха и при нововъзникналите пожари от частни лозя до Маджарово, който бе овладян на низово равнище и до Кантарджиево, който е в смесени гори и на места премина във върхов.  Пожарът, възникнал до Ардино е един от най-силните и интензивни в района за последните години, като там в последните 3 години не е имало подобни върхови пожари.

 

 

Министърът на земеделието и храните благодари на всички горски служители, пожарникари и доброволци за проявената самоотверженост в борбата с пожарите. В този пожароопасен сезон всички граждани трябва да бъдем внимателни и отговорни в действията си и да не допускаме човешката небрежност да изпепели природата.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!