Инструкторът на Гагарин откри лагерна смяна в „Камчия“

21:20, 02 авг 16 / Общество 25 127 Topnovini
„Мога да разказвам с часове за Гагарин, какъв беше и какво постигна, но ще кажа само това - докато има човечество, Гагарин ще бъде жив“ - това каза днес в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“ Йосиф Давидов - инструктор на първия космонавт в историята на човечеството. Той пристигна в „Камчия“ за откриването на юбилейната детска лагерна смяна „Космосът и ние“, посветена на 55-годишнината от първия полет на човек в Космоса, която започна днес и ще продължи до 14 август. В следващите две седмици децата ще говорят, ще учат, ще тренират скачване с Международната космическа станция и ще мечтаят с цяло съзвездие космонавти - Георги Иванов – първия български космонавт, Павел Виноградов – руския космонавт, участвал в три космически мисии и поставил рекорд за най-дълъг престой в открития космос, Берталан Фаркаш - космонавт на Унгария, и Думитриу Прунариеу – космонавт на Румъния и  президент на Европейския филиал на Световната асоциация на космонавтите и астронавтите. Петата лагерна смяна „Космосът и ние“ беше открита изключително вълнуващо днес. Пред препълнената зала инструкторът на 94 руски космонавти Йосиф Давидов, който ги е учил да оцеляват в екстремни условия при приземяване, връчи медал за мъжество, издръжливост и безстрашие на своя ученик Георги Иванов. С отличие за  преданост към космонавтиката бе удостоена и Станка Шопова - изпълнителен директор на СОК „Камчия“. Давидов предаде копие на първия медал на Юрий Гагарин и много материали на музейната експозиция на Авиокосмическия център в „Камчия“. Специален гост на откриването на смяната беше генералният консул на Руската федерация във Варна Сергей Лукянчук. „Юрий Гагарин доказа, че човешките възможности са безгранични, а мечтите – изпълними. В края на смяната пред децата ще се открият неподозираните  дълбини на знанието не само за вселената, но и за самите себе си, защото космосът е близко, космосът сме ние“, каза дипломатът пред бъдещите космонавти, конструктори, откриватели, учени. „Мечтайте, мечтайте, мечтайте и реализирайте мечтите си“, призоваха космонавтите.

В „Камчия“ е иСветлана Капанина – седемкратен абсолютен световен шампион по висш пилотаж, заслужил майстор на спорта и заслужил треньор на Русия. „Няма нищо по-хубаво в мрачен ден да се издигнеш над облаците... там горе винаги е слънчево“, разказа Капанина.

Санаторно-оздравителният комплекс „Камчия“ е създаден, за да покаже най-стойностните примери на човешките достижения на децата и дори не всеки да стане космонавт, той трябва да се стреми във всяка професия да достига космически висоти, каза Станка Шопова.

По-рано през деня Йосиф Давидов и Думитриу Прунарио засадиха дърво в двора на „Черноморски“, след което космонавтите разгледаха Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“.

„Камчия“ е уникален комплекс, в който са създадени прекрасни условия за обучение, отдих, спорт и здраве за децата“, сподели първият български космонавт, който е съпредседател на Обществения съвет на Авиокосмическия център в комплекса. Руският му колега Павел Виноградов коментира, че в света не са много местата, където човекът, природата и космоса са в такова взаимодействие, както в „Камчия“. Берталан Фаркаш от Унгария допълни, че за постигане на високи резултати в науката е важно да се започне с възпитанието на децата. Фаркаш, който е рожденик днес, получи специален поздрав на родния си език от звездата на българската естрада Бисер Киров. Румънският космонавт Думитру Прунариу сподели, че е за първи път в комплекса, от който е впечатлен. Той разказа за дейността на Асоциацията на участниците в космически полети, една от основните цели на която е образованието и възпитанието на децата и младите хора. Проф. Борис Бонев - президент на Българската аерокосмическа агенция и ръководител на българската космическа програма „Шипка“, разказа за приноса на страната ни и за апаратурата, която все още се използва на Международната космическа станция. Специално участие в срещата взе и проф. Владимир Лопатин – ръководител на Републиканския научно-изследователски институт по интелектуална собственост, който също провежда конференция в комплекса.

Децата - участници в звездната смяна „Космосът и ние“ ще преминат през практическа и теоретична подготовка в Авиокосмическия център с Планетариум на СОК „Камчия“ и в единствения в България аналог на спускаемия космически апарат „СОЮЗ – ТМА“, който е и тренажор.

Подобно на истинските космически екипажи, те ще бъдат разделени на групи по трима, като всяка от тях ще избере своя позивна за връзка със Земята. В началото те ще наблюдават стиковка на космическия кораб с Международната космическа станция в автоматичен режим, а през следващите дни ще упражняват сближаване и скачване в ръчен режим. Ще бъде симулирана и сигуация за приводняване на капсулата в екстремни условия. В края на смяната ще се проведе практическо състезание между екипажите, като тези, които покажат най-добри резултати, ще получат награди.

В учебната обсерватория на комплекса децата ще направят и вечерни наблюдения на астрономически обекти с телескопа, който е с диаметър на огледалото 35,5 см. Първото практическо наблюдение ще е още тази вечер, когато в 22,39 ч. в небето над „Камчия“ ще премине Международната космическа станция.

Утре космонавтите ще се срещнат с областния управител на Варна Стоян Пасев, а в 11 ч. ще положат венци и цветя на паметника на Юрий Гагарин в Морската градина.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!