Експозиция „Стария Созопол” показва автентични икони от 17 век

19:12, 02 авг 16 / Култура и наука 25 284 Topnovini
Автентични икони от 17-19 век, малка пластика, картини на художниците Яни Хрисопулос, Петър Катерков и други, могат да се видят в експозицията „Стария Созопол” в едноименния град. Официалното откриване е утре и ще се състои в Европейски център за изкуства, местни занаяти и традиции / Бившата данъчна служба/ в Стария град.

С откриването на изложбата се интегрира ново динамично творческо пространство, включено в структурата на ОКИ „Музеен център” Созопол.

Функциите на експозицията и дворното пространство на сградата ще бъдат свързани с обучението на деца и възрастни в приложни изкуства, местни традиционни и художествени занаяти. През настоящия туристически сезон се предвижда организирането на три изложби и експериментална работилница, съвместно със студенти от Факултета за приложни изкуства към Художествената академия гр. София.

Възрожденската сграда "Дукова къща”, където се помещава "Центъра за изкуства, местни художествени занаяти и традиции” е недвижима културна ценност с категория "местно значение’’. По архивни данни сградата е построена през 60-те години на XIX век като фамилна къща от Дука Дуков – един от кметовете на гр. Созопол. През 30-те години на XX век е одържавена и функциите и са променяни неколкократно. Сградата функционира като детска градина и Териториална данъчна служба към община Созопол.

През 2007 г. къщата е почти напълно унищожена от пожар. Възстановяването ѝ се осъществява в рамките на проект "Европейски център за изкуство, местни занаяти и традиции”, по програма „Развитие на сектор рибарство”. Строително-монтажните дейности за възстановяване на сградата са извършени от фондация „ Созопол”.

През 2015 година на това място са извършени пълни археологически проучвания, предшестващи строителните дейности по възстановяването на сградата в първоначалният й вид. Проучванията се ръководят от проф. дин Виолета Нешева, Димитър Недев, д-р Теодора Богданова и д-р Здравка Кортукова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!