От БСП притеснени, че водата в Търговище ще поскъпне

18:00, 02 авг 16 / Общество 25 147 Topnovini
Връщането на таксите в детските градини дискриминира родителите в града, смятат от местната организация на Българската социалистическа партия. Социалистите отчетоха, че се наблюдава тенденция за покачване на всякакъв вид такси, цени и услуги без реална аргументация и прогнозираха поскъпване на водата.

Позицията на общинските съветници на БСП по две от докладните записки гласувани на последната сесия на местния парламент беше обявена по време на пресконференция в която участваха Председателят на Общински съвет на партията д-р Светослав Стефанов, водачът на групата общински съветници д-р Красимир Мирев, Илия Илиев, Десислава Петрова и Николай Златков.

Д-р Мирев сподели позицията на групата ни съветници по повод въвеждането на таксите в детските градини. Той  отбеляза, че основният аргумент на вносителите на докладната за въвеждането на таксите е дисциплинирането на родителите. Според него и групата ни общински съветници това е дискриминационна мярка към останалите родители, които абсолютно сериозно и редовно си водят децата в детските градини. Красимир Мирев напомни основната цел за въвеждането на безплатни детски градини, а именно да се даде възможност на всички родители, които имат желание да водят децата си на детска градина.

Илия Илиев изрази мнение, че с приемането на докладната за възстановяването на таксите за детските градини, които са различни, като за града са 2 лв, а за малките населени места 1 лв и докладната за преобразуване на детските градини извън града във филиали на градските, води до ситуация, в която се дискриминират родителите.

По темата за бизнес плана на Асоциация по ВиК и цената на водата, д-р Мирев подчерта някои сериозни притеснения. Едното от които е, че на сесията бе подкрепен бизнес планът на Асоциация по ВиК, по който все още няма решение на ДКЕВР за цената на водата. Другото притеснително е неяснотата покрай тегленето на заемът от Световната банка и това кой ще го изтегли и кой ще го изплаща, общината или държавата.

Един от основните въпроси, които общинските съветници от БСП задават по темата е: Как би се отразило поскъпването на цената на водата върху гражданите на общината и местния бизнес? Според тях това би довело до сериозен удар върху малкия и средния бизнес. Голяма част от месечната сума, която се изплаща на ВиК е от бизнеса, а съществува реален риск големите консуматори да изградят собствени източници на вода, тогава огромната тежест ще падне върху гражданите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!