Подредиха изложба на Ангел Спасов в Художествената галерия

15:45, 02 авг 16 / Култура и наука 25 142 Topnovini
В Художествената галерия в Русе (РХГ) е подредена изложбата на скулптора Ангел Спасов (1884 – 1974), представен от ХГ „Илия Бешков” – Плевен с неговото творчество извън скулптурата. В експозицията са включени рисунки с туш и перо, въглен, акварели и маслени портрети. Това съобщиха от РХГ.

Ангел Спасов е роден през 1884 г. в Плевен в семейството на беден колар. 

През 1904 г. постъпва в Рисувалното училище в София, където учи живопис при проф. Иван Мърквичка и скулптура при проф. Жеко Спиридонов.

През последните две години на обучението си (1910 – 1911 г.) посещава Венеция, Флоренция и Рим. През 1911 г. участва в международния общославянски конкурс за паметник на Хаджи Димитър в Сливен и получава втора награда. До 1928 г. учителства във Видин и Плевен. 

Член е на Дружеството на севернобългарските художници. 

Творчеството на Ангел Спасов условно би могло да бъде разделено на няколко периода: творби с военна тематика, цикъл „Концерта на разбойника”; портрети на приятели; личности, свързани с българската история; алегорични фигури. 

Първите му творчески стъпки съвпадат с едно изключително тежко време на три последователни войни – Балканската, Междусъюзническата и Първата световна. 

Темата за народната скръб, присъща за българското изобразително изкуство от 20-те години, не остава чужда и за Ангел Спасов. През тези години той създава поредица портрети и композиции, някои от които носят духа на символизма и в значителна степен са отглас от политическите и социалните събития в страната. 

Днес цялото художествено наследство и част от личния архив на Ангел Спасов се съхраняват в художествена галерия „Илия Бешков” – град Плевен. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!