Съветниците в Пловдив отложиха гласуването на такса таксиметров превоз за следващата сесия

09:27, 02 авг 16 / Общество 25 135 Topnovini
Гласуването за размера на данъка върху таксиметров превоз на пътници в Пловдив бе отложено за следващата сесия на Общинския съвет. Проектът за изменение и допълнение на наредбата за определяне размера на местните данъци предвижда данъкът да е 300 лева.

Ако предложението бъде прието, то ще е в сила от 1 януари 2017 г.

Припомняме, че през пролетта таксиметровите шофьори излязоха на няколко протестни шествия срещу промените в закона и настояваха да не бъдат облагани едновременно с данък за таксиметров превоз, корпоративен данък и ДДС.

Допълненията в Закона за местните данъци и такси обаче бяха приети. Съгласно новия Закон за допълнение на Закона за местните данъци и такси, обнародван в Държавен вестинк, бр. 32 от 22 април 2016 г., с параграф 1 в глава втора се създава раздел VІІІ "Данък върху таксиметров превоз на пътници" с чл.61у-61щ, в сила от 1 януари 2017 г.

Според закона общинските съвети по места в срок да 31 октомври на предходната година трябва да определят размера на данъка, който може да варира от 300 до 1000 лева. За 2017 г. срокът за определяне размера на данъка е 30 септември 2016 г.

Предлаганият размер на данъка за таксиметровите превозвачи в Пловдив е минималната долна граница, определена в Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ).

По предоставени данни на ОП "Организация и контрол на транспорта" към 27 май 2016 г. в Пловдив са издадени 1700 разрешения за извършване на таксиметров превоз на пътници. За 2017 г. очакваният приход от новия вид местен данък е около 500 000 лева.

Данъчно задължени лица са превозвачите, притежаващи удостоверение за регистрация, издадено от изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", и разрешение за извършване на таксиметров превоз на пътници, издадено от кмета на съответната община по Закона за автомобилните превози.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!