Правосъдното министерство: От юни Турция не е искала от нас екстрадиция

13:07, 01 авг 16 / Общество 25 111 Topnovini
Във връзка с информациите, че Република Турция ще поиска екстрадирането от България на свой гражданин, когото свързва с терористична дейност, Министерството на правосъдието уточнява, че след 28 юни т. г. не е постъпвало искане от компетентен орган в Турция за екстрадиция. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на правосъдието.  

По-рано стана ясно, че турският външен министър  Мевлют Чавушоглу е обявил на митинг, че ще поискат от България екстрадирането на лице, свързано с организацията на Фетхуллах Гюлен, когото обвиняват за неуспешния опит за преврат от миналия месец.

Според Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест молбите за екстрадиция от молещите държави се подават в писмена форма до Министерството на правосъдието на България. Допустимо е те да се предадат и по дипломатически път или през Интерпол, напомнят от ведомството.

След проверка на молбата и ако тя съдържа всички необходими документи – оригинал или заверено копие на присъдата, описание на престъплението, данни за лицето, информация за изтърпяното наказание, Министерството я препраща на Върховната касационна прокуратура, която задържа лицето за 72 часа и изпраща преписката на окръжния прокурор, в чийто район се намира лицето.

Прокурорът внася в окръжния съд искане за задържане под стража до приключване на производството и внася преписката за разглеждане от съда.

Малко по-късно правосъдният министър Екатерина Захариева уточни, че от началото на годината от страна на Република Турция са постъпили 4 искания за екстрадиране, като по всички има произнасяне от българския компетентен съд. „Изпълнителната власт не е страна в това производство. Министерството на правосъдието просто проверява чисто формално дали всички необходими процедури са спазени“, посочи тя.

По данни на бТВ Турция най-вероятно ще иска да екстрадираме Абдуллах Бююк, бизнесмен, който се занимава у нас с търговия на интернет домейни. 

По повод тази информация Захариева обясни, че с едно от предишните искания от края на март съвпада само малкото име на лицето – Абдуллах. „Съдът се е произнесъл окончателно за въпросното лице в края на март и е отказал екстрадиция“, каза още тя. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!