Родолюбци издадоха картичка и икона с лика на адмирал Ушаков

17:53, 31 юли 16 25 753 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Тематична юбилейна картичка и икона с образа на адмирал Фьодор Ушаков е издадена по повод 225 годишнината от Калиакренската битка, състояла се на 31 юли 1791 г., съобщи инициаторът Атанас Димитров – АтаДим. Те са лимитирани и се издават с подкрепата на родолюбиви българи и се разпространяват безплатно. Могат да бъдат получени от параклиса "Св. Николай" на нос Калиакра, както и в църквите "Св. вмчк Георги" и "Успение Богородично" в Каварна, посочва Димитров.

Той припомня, че на 31 юли (11 август ст. ст.) 1791 г. край нос Калиакра се разразява най-голямата битка в Черно море. Руската ескадра, водена от адмирал Фьодор Ушаков (1745-1817), разбива армадата на Османската империя. С тази победа завършва Руско-Турската война от 1787-1791 г.

Маневрите, използвани от Ушаков в битката при нос Калиакра, впоследствие са успешно използвани от британския вицеадмирал Хорацио Нелсън в битката при Нил (1798) и битката при Трафалгар (1805).

Ушаков е един от създателите на Черноморския флот и негов командир от 1790 г. Той постига редица големи победи над турския флот. От 43 морски сражения, които ръководи, не е загубил нито едно, нито един кораб под негово командване не е бил потопен, нито един моряк не е попадал в плен. Въпреки това славата на св. Фьодор не е свързана само с военните му победи. Своята първа награда – орден “Св. Владимир” той получава през 1783 г. за умели действия и грижа за моряците по време на борбата с епидемията от чума в Херсон.

Адмиралът е известен и със своята благотворителност. По време на войната през 1812 г. с негови средства в Мордовия са построени болница за ранените войници, болница за цивилни и църква.

На 4 и 5 август 2001 г. в Санаксарския манастир в Република Мордовия се провеждат тържествата по канонизацията на известния пълководец Ушаков.

На 31 юли 2005 г. частица от светите мощи на адмирал Ушаков е дарена и тържествено пренесена от руския град Ярославъл до Варна. И днес св. мощи съхраняват в морския храм "Св. Николай Чудотворец" във Варна.

Внушителен монумент на адмирал Фьодор Ушаков на нос Калиакра е изграден през 2006 г. Автор на паметника е скулпторът Никола Богданов. През 2011 г. композицията е допълнена с арка от 18 камбани, носещи имената на корабите, участвали в битката.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама