Анкета пита хората в Търговище дали чиновници са им искали подкуп

17:51, 31 юли 16 / Общество 25 189 Topnovini
1
Служителите на ръководно ниво в общинската администрация имат най-голяма възможност за корупция. Това сочи анкетно проучване, инициирано от местната власт в Търговище, което задава два въпроса "Според Вас имат ли служителите в администрацията възможност за осъществяване на корупционни действия и кои?", както и "Случвало ли се е служител от администрацията да Ви поиска пари или друг вид нематериална облага /извън нормативно определените тарифи/ за предоставяне на административна услуга?".

65 % от участвалите в анкетата смятат, че колкото по-висок пост заемат чиновниците, толкова по-големи възможности имат да получават нерегламентирани облаги.

Така например само 12 % мислят, че служителите, обслужващи на гише и непосредствено работещи с граждани имат възможност за корупция. При експертите, изготвящи документите и предоставящи необходимата информация цифрата вече скача на 20 на сто. Само 3 % пък са посочили, че на нито един пост в администрацията, работещите не могат да вземат пари.

На въпроса дали се е случвало служител на кметството да поиска пари или друга облага 15 лица категорично отговарят "не" , а 11 човека признават, че това им се е случвало. За сравнение в края на миналата година в същата анкета хората, които твърдяха, че никога никой не им е искал подкуп бяха двойно повече от тези, които казваха, че са давали такъв.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани