Деца мериха талант в конкурс, посветен на Шекспир

15:53, 31 юли 16 / Култура 25 649 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Първият конкурс „Креатив“ - „Сън в лятна нощ“, посветен на 400 години от смъртта на Уилям Шекспир и годината на английската литература в Русия, се проведе в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“. Конкурсните изяви бяха посветени на творчеството на великия английски поет и драматург, интерпретации на негови произведения на сцената и в изобразителното изкуство. Творческите изпълнения бяха оценени от авторитетно жури в състав Александър Андреев - актьор и председател на Съюза на артистите във Варна, Антония Йовчева - директор на Дирекция „Култура и духовно развитие“ в Община Варна, Георги Михалков - театрален режисьор, Нина Козина - професор по съвременна хореография и Тодор Игнатов - художник и главен сценограф на Варненската опера.

Първа в категория танц се класира Александра Петковка - ученичка в IX клас в Средното общообразователно училище „Юрий Гагарин“ в СОК „Камчия“. Тя изпълни блестящо новата си вариация - „Жулиета“, от балета „Ромео и Жулиета“. В по-малката възрастова група - до 12 години, с танцови изпълнения се включиха Наталия Тавалинская и Виктория Барбиеру от Кишинев. Собствени стихове прочетоха молдовската поетеса Светлана Горностай и Детелина Желязкова от България.

Преподавателят по руски език Калина Крачева се състезава в категория „Сонет“, а в средната възрастова група участваха Антонина Маховска и Олга Драчук. Ръководителят на молдовския хор „Рапсодия“ Наталия Барабаншикова стана безапелационен победител с авторската си песен „Отговор на сонет № 144“.

Специално отличие получиха възпитаниците на Езиковата школа „Лидерс“, която се провежда в „Камчия“. Те изпълниха на руски и на английски език творчески ескиз по „Ромео и Жулиета“. С награда в номинация „Актьорско майсторство“ си тръгнаха и Севда Несинова, Недялко Стефанов, Димитър Жеков, Николай Николаев и Николай Йорданов, които изиграха сцената на Предсказанието на трите вещици до Макбет за възкачването му на трона.

Специално за първото издание на „Креатив“ в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“ пристигна и Вячеслав Лисин - главен режисьор на дюселдорфския театър „Кулисы“. Сцената в Германия е с 20-годишна история и е място за руската култура и дом на театрална школа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама