С военен ритуал отбелязаха 139 години от боевете за защитата на Стара Загора

14:35, 31 юли 16 / Общество 25 115 Topnovini
1
139 години от боевете в защита на Стара Загора днес бяха отбелязани на всички паметни места в града. Кулминацията на тържественото общоградско честване и поднасяне на венци и цветя с военен ритуал бе на Мемориален комплекс „ Бранителите на Стара Загора“.

В него се включиха зам.-кметовете на Стара Загора Иванка Сотирова, Красимира Чахова, председателят на Общинския съвет Емил Христов, общински съветници, зам.- областният управител Димитър Драчев, полк. Манол Манолов, началник щаб на Втора механизирана бригада, представители на различни държавни и общински институции, граждани.

„На 31 юли 1877 година, край Стара Загора се състои първият голям сблъсък от Руско-турската война. В онзи зноен юлски ден, около 3500 души от състава на Българското опълчение, предвождани от ген. Столетов за първи път влизат в бой за Свободата“, каза в словото си полк. Манолов. „Стара Загора изживява най-голямата си трагедия – градът е изгорен до основи. Жертвите са хиляди. Днес, 139 години по-късно, осъзнаваме случилото се. Днес е денят, в който Свободата възкръсва, под веещите се под вятъра български трибагреник и Самарско знаме. Днес е денят, който е символ на гордост“, допълни той.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани