Без секции за изборите в страни с извънредно положение, предлага Велизар Енчев

14:16, 31 юли 16 / Политика 25 515 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Без избирателни секции в държави в извънредно положение. Това е предложенито на независимия депутат Велизар Енчев, който е внесъл промените в законопрект за изменение на Изборния кодекс. Текстовете му са депозирани в деловодството на Народното събрание в края на пленарната сесия, като целта е да няма злоупотреби зад граница.

Предложението е в държави с извънредно и военно положение да няма нито секции, нито гласуване. Кризисната ситуация трябва да е била обявена към момента на насрочване на изборите у нас, тоест - на 29 юли.

„Визирам както Франция, така и Турция, където е въведено извънредно положение и е суспендирана европейската конвенция за правата на човека. В Турция няма никаква възможност за нормален изборен процес”, обясни независимият депутат Велизар Енчев пред бТВ.

Според Енчев в тези държави няма възможност и за предизборна кампания. Управляващите обявиха, че предложението ще бъде обсъдено, но и сегашният текст давал възможност за преценка къде да се отварят секции.

Националната телевизия е събрала коментарите и на други народни представители.

„Това е в рамките на компетентността на посланиците, след това на Външно министерство и накрая - на Централната избирателна комисия”, поясни Данаил Кирилов от ГЕРБ.

Според Петър Славов от РБ на база на действащия закон може да се прецени ситуацията в Турция и да се прецени дали въобще да се отварят допълнителни секции, или да се гласува само в посолства и консулства.

Предложението не се приема добре в редиците на ДПС.

„Целта е да не могат българите в Турция да гласуват. Такъв подход не е добър за България”, каза Янко Янков от движението.

Предложението ще бъде обсъдено наесен. Идеята е да важи независимо дали вотът е президентски, местен или парламентарен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама