МВР отчита ръст на бежанския поток за втора поредна седмица

08:49, 31 юли 16 / Икономика 25 209 Шрифт:
Topnovini
От Министерството на вътрешните работи (МВР) отчитат за втора поредна седмица ръст на бежанския поток. За последните седем дни са били задържани над 500 души.

От тях над 120 са били задържани при опит за влизането в страната. От началото на годината хората, които са били задържани на вход са над 2000 души, по-голямата част от Ирак и Афганистан.

За миналата седмица задържаните чужденци, които са се опитали да напуснат страната през Сърбия са близо 200 души. Това е с 12% по-малко в сравнение с предходните седем дни, показват данните на МВР. През последната година обаче броят на задържанията при българо-сръбската граница се е увеличил в сравнение с 2015 година.

Данните показват, че от началото на тази година задържани на изход са над 5000 души. За същия период предходната година те са били близо 4500 души.

Данните на МВР показват, че се увеличават и хората, които са задържани на изход и които са без регистрация - т.е. те са влезли в страната нелегално или не са поискали статут. Най-много от задържаните са граждани на Афганистан.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер посочи, че има риск споразумението между Европейския съюз и Турция за спиране на потока на бежанци към Западна Европа да бъде провалено.

Данните от МВР показват, че за последната седмица българската страна е изпратила молби за над 50 души, но нито един не е върнат. За периода от началото на юни са изпратени близо 400 запитвания, а върнатите в Турция са 14.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама