Нови знаменитости застават редом с бабите и дядовците от Старо Железаре

18:03, 30 юли 16 / Култура 25 816 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Вторият Фестивал на Стенна Живопис в Село Старо Железаре "Село на индивидуалности" ще допълни колекцията от знаменитости по дуварите на китното село.

Миналото лято бяха създадено около 40 картини по стените на селото, представящи местните хора в компанията на известни личности от политиката и културата. Проекта е иницииран от артистичният дует Катажина и Венци Пирянкови, живеещи постонно в Познан.



Това е следващата стъпка на стартиралата през 2013г инициатива "Ревитализация/Обновяване на бългалското село". И през тази година, артистичните дейности в Центъра за Съвременно Изкуство "Пирянков" ще бъдат под формата на Фестивал на муралите (стенописи).

 

През целият юли месец, група млади творци от Полша, най-талантливите студенти от Школата по рисуване "Венци", рисуват картините си по стените на оградите и къщите в родовото село на Пирянкови. Този път, един от основните проекти ще бъде оформен върху стената на Центъра за стенопис и ще пресъздаде починалия преди години дядо на Венци – Вълко Пирянков, като съветник на държавните глави на Израел – Шимон Перес и на Палестина – Ясер Арафат.



Стенописът ще бъде символ на помирение, толерантност и визия за мирно уреждане на конфликти. На други стени се появяват политици като Махатма Ганди, Ейбрахам Линкълн, Клеопатра или културни икони на поп културата като Уди Алън, Франц Кафка, Анди Уорхол, Мерилин Монро, Леонардо ди Каприо, Брад Пит, Салвадор Дали, Пикасо, Фредерик Шопен, Миколай Коперник, Алфред Хичкок, Леонардо да Винчи, Ян Матейко, Петър Дънов, Христо Стоичков, Стефка Костадинова и Христо Явашев.

Стенописите придават уникална атмосфера на селото, което е без минерални басейни и паметници, има само занемарени каменни развалини от обсерватория от времето на траките. Туристите ходят до Хисар на басейн или да разгледат римските паметници, до тракийския храм и винарната на Старосел, за конна езда ходят до Житница, а до Старо Железаре – за да се възхитят на изкуството. Нещо повече тук може да се видите с Кольо, Велика, Иван и баба Събка – да ги снимайте пред стенописите, но също и да чуете какво могат да ви кажат, също като Обама и Меркел, макар и само две или три думи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама