Трофей от отстрелян край Балчик муфлон е втори след този на Тодор Живков

17:57, 30 юли 16 / Общество 25 726 Шрифт:
Topnovini
Много ценен трофей от муфлон е отстрелян от българин в Държавното ловно стопанство Балчик, съобщи директорът му инж. Калинка Тодорова.

Трофеят е с 235 точки, а националният рекорд е 240,05 точки и е отстрелян през 1986 година от Тодор Живков.

Средната дължина на рогата на 9-годишното животно е 97,5 см, те са били и с впечатляващ размах от 61 см. Трофеят е много красив, много добре обагрен, обясни инж. Тодорова.

Предстои трофеят да бъде оценен от Държавната оценителна комисия. След това той ще влезе на втора позиция в официалната ловна статистика на България.

В ТОП 5 при муфлоните това ще е вторият трофей, отстрелян в Държавното ловно стопанство в Балчик. Има само един от 2007 г., а останалите са от миналия век.

Неотдавна в стопанството е отстрелян още един трофей със златен медал, който е 208 точки.

Инж. Тодорова очаква до година-две да подобрят националния рекорд.

В базата за развитие на дивеча към ДЛС има около 200 муфлона. Те са докарани от Чехия и от Горското стопанство в Твърдица през 2009 г.  Отглеждат се на площ от 250 хектара.

Основно българи и руснаци идват за лов на муфлони, обясни директорът на стопанството. Ловците от Русия съчетават морето и лова. Идват със семействата си и докато мъжете са на лов, жените и децата им са на почивка край морено. Има и други чужденци, които ежегодно посещават стопанството.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама