М. Кунева: В българския политически живот интелектуалецът е големият отсъстващ

16:52, 30 юли 16 / Политика 25 207 Topnovini
„Движение България на гражданите“ застава за кандидатурата за президент на скулптора професор Велислав Минеков, издигната от инициативен комитет.

Това съобщиха днес Меглена Кунева, която освен лидер на ДБГ е още вицепремиер по координация на европейските политики и институционалните въпроси и министър на образованието и науката, и Найден Зеленогорски, който е съпредседател на „Реформаторския блок“ и заместник-председател на движение „България на гражданите“. Както вече съобщихме, те са в Русе за провеждането на Национален съвет на своята партия.

„В българския политически живот интелектуалецът е големият отсъстващ. Няма нация, която да върви напред без своите интелектуалци“, коментира в тази връзка Кунева.

Тя определи това като разумен, а не емоционален избор.

Към момента „Реформаторски блок“ трябва да избира измежду 7 кандидатури за определяне на своя обща номинация за президентския вот тази есен. Освен проф. Минеков, подкрепен от ДБГ се разглеждат вариантите за Корман Исмаилов, предложен от НПСД, проф. Огнян Герджиков и ген. Димо Гяуров, предложени от БНД, генерала от резерва Съби Събев, бивш представител на България в НАТО, предложен от БЗНС. Членове на Гражданския съвет пък са номинирали Гроздан Караджов и Трайчо Трайков.

Във вторник започваме обсъждането на направените номинации. През целия август месец Предизборният щаб на РБ ще работи. Ще вземем участие в частичните избори в Балчик и Главиница и в още 15 села и се надявам РБ да постигне добри резултати като загрявка за президентските избори, каза Зеленогорски.

„Кандидатът ни трябва да е с ясни евроатлантически ценности и дясноцентристки профил и идеи за развитието на страната ни. Той трябва да е човек, който прави разликата между справедливо и несправедливо, между нормално икономическо развитие и олигархия и човек, който може да отстоява и да каже не и на непочтеността и на олигархията“, каза още Кунева.

"България има нужда от революция на духа. Всъщност това, което предлагаме ние е интелектуалците да заемат челното място и да водят България напред“, коментира в тази връзка Найден Зеленогорски.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!