Граждани недоволстват: Изсякоха почти 100 дървета от парк в "Лозенец“

15:28, 30 юли 16 25 1063 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
87 дървета са изсечени в лесопарк „Кошарите“ в София. Граждани от кв. „Лозенец“ са сигнализирали за сечта на отговорните органи и на общинския съветник от ДСБ Марта Георгиева, която е направила проверка по случая и разказа пред София Topnovini.bg каква е ситуацията.

Става дума за една сравнително малка горичка, която хората от квартала използват за разходки със семействата и домашните си любимци, обясни Георгиева.

„Запознах се със становището на комисията по опазване на околната среда в общинския съвет. Според него 93 дървета от три вида са сухи и много опасни, като трябва да се отсекат спешно. Само че становището е от месец март, а сега сме почти август, което значи, че явно не са представлявали такава опасност“, заяви общинският съветник. Според гражданите пък се режат живи, зелени дървета, някои от които са над 20-годишни.



По думите на Георгиева дърветата би следвало да са маркирани и около мястото да се поставят предупредителни табели, но гражданите са обяснили, че това не е било направено. Възмутените хора са обяснили още, че се сече в един определен, почти правоъгълен участък. Според тях от години към парка има апетити за строеж и не може в определения малък район да има 65 дървета от вида „Бял бор“, както е по заповедта за изсичане.

Гражданите са направили няколко опита да сигнализират отговорните институции за случващото се, разказва още Георгиева. Първо, през март  месец, са се обадили в  „Зелени системи“, отговорни за парковете в София, а оттам са им казали да не се притесняват, че това е планирана сеч на "подлсес" - саморасляк или много младо дърво под 10 см. Това обаче е в противоречие със становището на комисията по околна среда, което е получила общинският съветник от комисията по околна среда. След това гражданите, когато виждат, че почват да се секат млади и големи дървета, те сигнализират полицията, които пък са звъннали на еколога на район "Лозенец", който да провери състоянието на дърветата, но той не е отишъл. 

Общинският съветник обясни още, че експерти на комисията не са били изпратени на място, както има таква практика, да удостоверят,  че има да се изсекат определен брой дървета и че те са маркирани. В петък все пак експерти са пратени и работниците слагат маркировка, знаейки, че те ще дойдат, но тя не отговаря на вида, в който трябва да бъде и продължават сечта си, разказа Марта Георгиева.



По думите й живеещите в „Лозенец“ били възмутени, че се прави подобна санитарна сеч без да има указателни табели, маркировка и лента, която да предпазва гражданите от евентуални инциденти. Също така те разказват, че работниците, които са били без идентификационни знаци са отрязали и няколко съвсем здрави дървета, защото са пречили на машините им да навлязат в гората. По техните думи на мястото на сечта са оставени само няколко сухи дървета за пример, а всички други отрязани били моментално извозвани.

"Разбира се, има случаи, в които се налага премахване на сухи дървета за безопасност, но при така проведена сеч няма никакви доказателства, че точно тези и толкова много дървета е трябвало да бъдат отрязани. Предвид концентрацията на сечта в определен участък, гражданите имат основание да се притесняват да не се разчиства терен за бъдещо строителство", според общинския съветник Марта Георгиева.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама