Бойко Борисов: По 1 млрд. лева на година могат да се влагат в саниране

13:18, 30 юли 16 / Икономика 25 159 Шрифт:
Topnovini
„В момента имаме 4000 санирани блока, 100% държавна помощ е това. В другите държави хората или общините участват с някакъв процент във финансирането“. Това заяви премиерът Борисов, който днес посети Велико Търново.

Министър-председателят посочи, че за този месец са събрани с около 200 млн. лв. повече спрямо предходния юли допълнително в бюджета от борбата с контрабандата. „Ако не разклатим държавата по някакъв начин, по 1 млрд. на година ще отива за хората под формата на саниране“,  допълни Борисов.  Той посочи и инвестициите, които държавата е направила в региона за реализацията на различни проекти и обекти.

Пред медиите премиерът още веднъж посочи и мерките, които се предприемат във връзка със сигурността. „Процесите, които текат в света, не ме правят изобщо оптимист. Сега събираме горчивите плодове на безумната външна политика, която се водеше години наред в световен мащаб“, заяви министър-председателят. Той посочи, че засега няма пряка заплаха за страната ни, защото се полагат огромни усилия, но отбеляза, че всеки ден ситуацията се усложнява. „Поисках допълнителна подкрепа от Европейския съюз-хора, техника. След разговора ми с канцлера Меркел почти всички ми се обадиха, че имат задача бързо на България да се окаже помощ. Тази седмица ми бе потвърдено, че ще получим 6 млн. евро финансова помощ от ЕК“, съобщи Бойко Борисов. По думите му това е наложително, заради защитата на границата. „Обясних, че бюджетът ми изнемогва. От една страна правя съоръжение на границата, от друга всеки ден командировъчни за армия и полиция, отделно гуми, акумулатори, машини- неща, които хората дори не ги виждат“, добави премиерът.

Министър-председателят заяви, че към момента отношенията със съседните държави са добри. Той заяви, че в понеделник му предстоят разговори с гръцкия премиер Алексис Ципрас, който ще бъде в София с целия си кабинет за съвместно заседание на двете правителства.

Относно предстоящите президентски избори министър-председателят Бойко Борисов коментира, че ще обяви кандидатурата за президент през септември месец. „Дотогава искам да се ориентирам и да  намерим най-подходящия човек. С всички качества, който ще се справи с всичко. Изключително важно е това, предвид новите критични условия, пред които е изправен светът, защото президентът е и върховен главнокомандващ“, подчерта Борисов.  „Виждам че и другите партии осъзнават колко е важен изборът за президент на държавата.  Въпросът не  е кой ще спечели президентския вот. Важна е държавата“, заяви министър -председателят.

По време на посещението си във Велико Търново, премиерът Бойко Борисов откри и регионалната система за отпадъци в село Шереметя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама