Четири престижни ветроходни регати приема бургаското пристанище през август

10:53, 30 юли 16 / Общество 25 180 Шрифт:
Topnovini
Бургаското пристанище ще бъдат домакини на четири престижни ветроходни регати през август. Ветрилата на лодките от различни класове ще украсяват залива в продължение на почти целия месец, тъй като спортните събития следват едно след друго.

„Подобно домакинство на няколко поредни прояви е голяма отговорност, но за нас е чест, защото показва важната роля и доверието към бургаското пристанище и Яхт клуб „Порт Бургас” за организирането, предоставянето на добри условия и популяризиране на ветроходните спортове”, посочи изпълнитеният директор на „Пристанище Бургас“ Диян Димов.

Първи ще са най-младите ветроходци, които ще участват в Държавно първенство на клас „Оптимист“. Организатор е Българската федерация по ветроходство. Състезанието ще и тестова среща за European Optimist Championship 2017. Националното първество ще се проведе между 1-ви и 4-ти август, като покани за участие са отправени към най-добрите „оптимисти” от страната и чужбина. Съдийската комисия ще бъде оглавена от Ален Кустич (Хърватия), който е международен съдия от 1999 г. и беше част от съдийския състав през 2015 г., когато бургаският клуб беше домакин на Европейското първенство за младежи в класовете „420“ и „470“.

Веднага след това, от 4-ти до 7-ми август, ще се проведе Международна регата „Порт Бургас” за килови яхти /сертифицирани по IRC/. Състезателният полигон ще бъде западно от линията нос Емине –Маслен нос. Гонките са на 5-ти, 6-ти и 7-ми август, като предварително се очакват 20 екипажа при най-големите.

Бургас ще бъде домакин и на етап от впечтляващата регата за килови яхти „Кор Кароли”, която ще се проведе по българското Черноморие в периода от 12-ти до15-ти август. В международното състезание участват лодки от класовете: „IRC 1”, „IRC 2”, „IRC 3”, клас „Свободен 1”/ до 10 метра/ и клас „Свободен 2”/ над 10 метра/.

Вечерта на 13-ти август на Морска гара Бургас ще се състои тържеството по награждаването на най-добрите в етап II на регатата: „Св.Влас – о-в Св.Анастасия – Бургас”. Ветроходците ще се борят освен за първите три места във всеки клас, но и за купата на кмета на Община Бургас - „Първи на финала.” Гост на събитието ще бъде и екипажът на ветрохода „Калиакра”.

Парадът на ветроходните спортове в Бургас ще закрие не по-малко атрактивното Национално първенство в неолимпийски класове. Състезанието на класовете „420”, „Лазер 4.7” и „Кадет” е планирано в периода 19-21 август.

Във връзка с продължаващото благоустрояване на Зоната за обществен достъп и организацията на спортните мероприятия, за периода на тяхното провеждане ще бъде оптимизиран достъпа на лични МПС-та.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама