Два класа по-малко първолаци в Добрич

09:26, 30 юли 16 25 227 Шрифт:
Topnovini
Две паралелки по-малко ще има в първи клас в училищата в Добрич през новата учебна година, съобщи председателят на постоянната комисия по образование към Общинския съвет Камелия Койчева.

За първи път от осем години насам броят на първокласниците в Добрич ще е по-малко от 800. През учебната 2015/2016 година за първи път училищния праг са прекрачили 830 деца, а през септември се очаква училищният звънец да бие за не повече от 785 първокласници.

Анализът показва, че с 47,2 на сто е намалял броят на учениците в добричките училища за последните 18 години, съобщи заместник-кметът д-р Емилия Баева.

През учебната 2015/2016 година в общинските училища са се обучавали 7868 ученици от I до XII клас. Очаква се през новата учебна година 7 700 деца в 357 паралелки се очаква да прекрачат прага на учебните заведения, което ще е с близо 170 ученици по-малко от предходната.

Според д-р Баева, структурата на мрежата от общински училища в Добрич не отчита обективните демографски процеси на значително намаляване броя на децата в училищна възраст през настоящото десетилетие на 21 век. Наличието на голям брой училища и поддържането на училищните сгради води до неефективност на разходите и забавя процеса на инвестиции в повишаване качеството на образованието

Броят на учениците в общинските училища през последните  години ежегодно намалява. Това създава проблеми за финансовата издръжка на училищата в условията на делегирани бюджети и за изпълнение на държавния план за прием на ученици, посочва д-р Баева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама