Юри Чарийски за осми път организира лятна фотоакадемия в Камен бряг

08:39, 30 юли 16 25 560 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Осмата „Приключенска фотоакадемия Камен бряг- 2016 г.” се провежда от днес до 6 август, съобщава пресцентърът на Община Каварна. Тя се организира от едно от водещите имена в областта на художествената и рекламна фотография в света и преподавател в Университета по приложни изкуства във Виена - Юри Чарийски, съвместно с Община Каварна и Сдружение ЕКО НОРД - Камен бряг.

Участниците ще се обучават да работят с професионална фото техника. Академията вече е с международен характер и в тазгодишното издание ще участват 16 младежи от България и Австрия. За тях ще се грижат трима възрастни, подпомагани от доброволци – бивши участници във фотоакадемията, които вече са навършили 18 години.

След бившите участници вече и преподавател по фотография в частен формат в София, студент в Англия, който е председател на фотоклуба там, както и такива, които подготвят самостоятелни фотоизложби, обясни Добринка Ялнъзов от Сдружение ЕКО НОРД.

Младите фотографи ще снимат красотата на Северното Черноморие. Тази година акцентът е на новата студийна техника. Те ще се запознаят с работата в студио. Ще работят с най-новата дигитална фотографска студийна техника, апарати и светкавична апаратура. Те ще се запознаят с основите на фотографията, като изкуство – техника, фотографски композиции,  снимане на фоторепортажи по тема, заснемане и описанието на фото дневник по тема.

Целта на заниманията е младите автори да се научат да работят перфектно с техниката и да съумяват да документират красивата природа на Северното Черноморие. В досегашните издания са били включвани обучения по подводно гмуркане с апаратура, спане на открито, алпинистки упражнения. По време на фотоакадемията, учениците се запознават с известни австрийски и американски фотографи.

Участниците ще отседнат в палатков лагер, позициониран в двора на кметството в с. Камен бряг. Децата ще спят под звездите, ще ги снимат, ще улавят магичните мигове преди изгрева и след залез.

Познанията си в областта на фотографията ще представят лектори и фотографи от Австрия и Англия. Една от темите на фотоакадемията отново ще бъде страстният танц – танго, и висша забавна математика.  Каква е връзката между тези на пръв поглед съвсем различни неща, пред участниците, ще разкаже Тет Амая - бивш преподавател по математика в университета в Оксфорд.

Откриването на фотоакадемията ще е от 20 часа днес, а в 20,30 часа ще започне традиционният джаз концерт с участието на Братя Владигерови, Стоян Янкулов-Стунджи и Линда Манчева.

Юри Чарийски е българин, роден е в Добрич, но живее във Виена вече над 30 години. През 2009 г. създава сдружението ЕКО НОРД, което има за цел опазване на флората и фауната по уникалното Северно Черноморие на България. Една от идеите на Чарийски и организацията му е да засели в бреговете на Калиакра двойка тюлени от вида монах.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама