Юри Чарийски за осми път организира лятна фотоакадемия в Камен бряг

08:39, 30 юли 16 / Общество 25 178 Topnovini
Осмата „Приключенска фотоакадемия Камен бряг- 2016 г.” се провежда от днес до 6 август, съобщава пресцентърът на Община Каварна. Тя се организира от едно от водещите имена в областта на художествената и рекламна фотография в света и преподавател в Университета по приложни изкуства във Виена - Юри Чарийски, съвместно с Община Каварна и Сдружение ЕКО НОРД - Камен бряг.

Участниците ще се обучават да работят с професионална фото техника. Академията вече е с международен характер и в тазгодишното издание ще участват 16 младежи от България и Австрия. За тях ще се грижат трима възрастни, подпомагани от доброволци – бивши участници във фотоакадемията, които вече са навършили 18 години.

След бившите участници вече и преподавател по фотография в частен формат в София, студент в Англия, който е председател на фотоклуба там, както и такива, които подготвят самостоятелни фотоизложби, обясни Добринка Ялнъзов от Сдружение ЕКО НОРД.

Младите фотографи ще снимат красотата на Северното Черноморие. Тази година акцентът е на новата студийна техника. Те ще се запознаят с работата в студио. Ще работят с най-новата дигитална фотографска студийна техника, апарати и светкавична апаратура. Те ще се запознаят с основите на фотографията, като изкуство – техника, фотографски композиции,  снимане на фоторепортажи по тема, заснемане и описанието на фото дневник по тема.

Целта на заниманията е младите автори да се научат да работят перфектно с техниката и да съумяват да документират красивата природа на Северното Черноморие. В досегашните издания са били включвани обучения по подводно гмуркане с апаратура, спане на открито, алпинистки упражнения. По време на фотоакадемията, учениците се запознават с известни австрийски и американски фотографи.

Участниците ще отседнат в палатков лагер, позициониран в двора на кметството в с. Камен бряг. Децата ще спят под звездите, ще ги снимат, ще улавят магичните мигове преди изгрева и след залез.

Познанията си в областта на фотографията ще представят лектори и фотографи от Австрия и Англия. Една от темите на фотоакадемията отново ще бъде страстният танц – танго, и висша забавна математика.  Каква е връзката между тези на пръв поглед съвсем различни неща, пред участниците, ще разкаже Тет Амая - бивш преподавател по математика в университета в Оксфорд.

Откриването на фотоакадемията ще е от 20 часа днес, а в 20,30 часа ще започне традиционният джаз концерт с участието на Братя Владигерови, Стоян Янкулов-Стунджи и Линда Манчева.

Юри Чарийски е българин, роден е в Добрич, но живее във Виена вече над 30 години. През 2009 г. създава сдружението ЕКО НОРД, което има за цел опазване на флората и фауната по уникалното Северно Черноморие на България. Една от идеите на Чарийски и организацията му е да засели в бреговете на Калиакра двойка тюлени от вида монах.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!