Любители на българския фолклор от 4 континента участваха в 12-ия семинар на АМТИИ

08:17, 30 юли 16 / Култура 25 523 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство днес приключи дванадесетото издание на организирания от висшето учебно заведение Международен семинар за български музикален и танцов фолклор.

Музикалният координатор на семинара проф. д-р Любен Досев подчерта, че тази година събитието е посетено от повече от 80 отдадени на българския фолклор чужденци от 14 страни, сред които Германия, Холандия, Япония, Израел и други. Сред представителите от 4  континента за първи път в Пловдив пристигнаха и гости от далечна Аржентина.

По утвърдена традиция в продължение на седмица участниците във форума изучаваха по свой избор народно пеене, български фолклорни инструменти и танци, представени от академични преподаватели и водещи български изпълнители.

Сред участниците в семинара винаги има потомци на българи, но не са малко и чужденците, които нямат български корени. Това са непрофесионални музиканти-инженери, икономисти и др., някои от които всяка година изминават хиляди километри, за да изучават  фолклорното ни  изкуство по собствено желание и за собствено удоволствие.

Специалистите във висшето учебно заведение гледат на семинаристите като на доброволни посланици на нашите традиции по света. По тази причина  АМТИИ разработва още по-гъвкави и атрактивни форми, чрез които в бъдеще българското песенно, танцово и инструментално изкуство да завладяват нови пространства на земното кълбо.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама