Ученици от Търговище ще учат, докато ходят на работа

06:50, 30 юли 16 25 488 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Дуално обучение, което съчетава часове в училище с практика в реална работна среда, стартира от новата учебна година в Търговище. Иновацията ще се осъществява в Професионалната техническа гимназия "Цар Симеон Велики" с учениците от 11 и 12 клас в специалност "Електрообзавеждане на производството". Партньор на училището е производствена фирма в града, която е част от концерн с международна дейност със седалище в Швейцария и дъщерни компании в България и Китай.

"Дуалното образование е практично и ориентирано към пазара на труда професионално образование и е в основата на реформата на българската образователна система. Целта е да се обединят усилията на публичния сектор и на бизнеса във формирането на необходимите умения на младите хора. Теоретичното обучение в училище трябва да се съчетае с обучение в компанията. Основната цел е да постигнем по-добре квалифицирана работна ръка, която да отговаря на нуждите на бизнеса. тази реформа трябва също така да допринесе за намаляване на безработицата сред младите хора в България" обясняват от техническата гимназия.

Системата, която ще се въведе там предвижда два дни от седмицата учениците да се обучават в училище, а в останалите три ще работят в производственото предприятие, за което ще получават и възнаграждение.

Според експерти основните предимства на дуалното обучение са, че то позволява натрупването на практически опит по време на обучението, а младежите в повечето случаи получават доход, докато се обучават, което ги задържа в образователната система по-дълго и ги предпазва от ранно напускане поради нужда от доходи. Освен това много голяма част от тях продължават да работят за същото предприятие и след като завършат, тъй като са изградили трудови навици, а работодателят ги познава и е инвестирал ресурс в тяхното обучение. Целта на дуалното обучение е да постави акцент върху практиката, а компаниите гарантират, че учащите ще получат качествена подготовка.

Доклад на Европейската комисия сочи, повече от 50% от работодателите в България са затруднени при намирането на квалифицирани кадри. Най-големите проблеми са свързани с образователната система и липса на желание за квалификация. Сред причините за слабата подготовка са посочени ранното отпадане от образователната система, ниският дял на студентите с техническо и професионално образование и липсата на желание у хората за учене през целия живот.

За учебната 2016/2017 година са получени заявки от работодатели за обучение чрез работа (дуална система на обучение) в 19 професионални гимназии от цялата страна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама