Деца на вело протест: Страх ни е да караме колела

20:30, 29 юли 16 / Общество 25 203 Topnovini
Страх ни е да караме колела. Не знаем дали някой няма да ни блъсне, защото никой не спазва правилата. Това казаха две деца излезли на вело протест под надслов "Критична маса". Шествието с повече от 200 велосипедиста тръгна от пилоните на НДК из централните улици на София, за да припомни на останалата част от обществото, че и колоездачите са участници в движението.

Малчуганите казаха още, че няма много места, където да карат велосипедите си и предвижването е много трудно, а по велоалеите няма никакъв респект от шофьорите на автомобили.

„Ще бъде много добре ако сложат колчета от ляво на всяка велоалея“, каза едно от хлапетата.

Колоездачите искат да напомнят на шофьорите да не паркират на велоалеите така, както те не си оставят велосипедите по средата на улицата. Също така да напомнят на пешеходците да не вървят по велоалеите, защото тротоарите са предназначени за тях. Протестиращите искат и органите на реда и институциите да се отнасят коректно към инцидентите с велосипедисти и изграждане на велоалеи.„Няма велоалеи в София“, коментира друг колоездач излязъл на протест. По думите му колите си паркират, където си искат. „И да протестираш, и да не протестираш…тук не сме нито Швейцария, нито Австрия, едва ли някой ще обърне внимание“, коментира той.

Според други велосипедисти санкциите срещу водачите на МПС няма да помогнат, тъй като няма кой да глобява нарушителите.„Витошка стана пешеходна алея и е забранена за колела, но не съм видял никой да бъде глобяван, както и пешеходците, които ходят по велоалеите не се глобяват“, коментират протестиращи.

Според други колоездачи, отговорните органи могат да погледнат сериозно на проблема с велоалеите, ако се движат малко из София, за да „оценят какво се случва и да оцелеят поне един ден между колите“.

„Проблемът е на държавно ниво, трябва да се направят повече и по-големи велоалеи, а не да се краде от тротоара на пешеходците“, според друг протестиращ. Според него е по-добре велосипедистите да имат повече приоритет пред колите, тъй като нито замърсяват околната среда, нито заемат паркоместа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!