Къщата-музей на Янко Забунов в Плевен ще бъде затворена

16:08, 29 юли 16 / Култура 25 451 Шрифт:
Topnovini
Къщата-музей на земеделския деец Янко Забунов в Плевен ще бъде затворена за посетители . Това стана ясно на последната сесия на местния общински съвет.

Решението бе  взето след  многократни сигнали от страна на Регионалния исторически музей, в които уведомява, че  не може да отделя средства и няма финансов капацитет да поддържа музея.  

Община Плевен е предприела действия за финансирането и възможността за съживяването на тази къща., но се оказало, че от 1987 година тя е без статут на музей. Установено е още, че в годините назад не са подавани документи за процедура за придобиване на статукво.

През 1985 година тогавашният общински съвет е предоставил тази къща на Регионалния исторически музей – Плевен. През 1997 година по незнайни причини къщата е обявена за музей от тогавашния общински съвет, който я е предоставил на Дирекция „Исторически музеи”.

От 30 години къщата не е подържана и е силно амортизиран. Експонатите от нея са преместени и съхранени. Сградата е частна собственост и не принадлежи на община Плевен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама