Общината инвестира над 20 млн. лв. за благоустрояване на Шумен

14:15, 29 юли 16 / Общество 25 174 Topnovini
Проектните предложения за подобряване на градската среда и образователната инфраструктура, включени в Инвестиционната програма на Община Шумен по Оперативната програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г., днес бяха внесени за оценка от Междинното звено в Общината. Това съобщиха от пресслужбата на администрацията.

До 31 октомври звеното трябва да направи преглед за съответствие, допустимост, техническа и финансова оценка на документацията и да я представи на управляващия орган в МРРБ за сключване на договор за финансиране.

По приоритет „Градска среда“ проектното предложение включва  благоустрояване, изграждане и рехабилитиране на пешеходните алеи и тротоари в района на кв. „Тракия“, рехабилитация на ул. „Тича“, благоустрояване на зелена площ до „Диагностично-консултативен център I - Шумен“ ЕООД, благоустрояване на района на кръстовището на ул. „Станционна“ и бул. „Симеон Велики“, благоустрояване, изграждане и рехабилитиране на пешеходни алеи и тротоари в района на ул. Съединение“ от Пенсионерски клуб № 7до Съдебната палата.

В проектите са заложени реконструкция и рехабилитация на пешеходни алеи и тротоари, изграждане на велосипедни пътеки и алеи, пешеходни зони, обособяване на детски площадки, монтиране на паркова мебел – пейки, възстановяване на фонтанки, създаване на условия за достъп на хора с увреждания, въвеждане на енергоефективно улично осветление и осветяване на паркове и междублокови пространства с енергоефективни осветителни тела. Общата стойност на проекта е 7 224 280.94 лв.

В проектните предложения за подобряване на образователната инфраструктура са включени четири училища в Шумен.

Основно ще бъдат ремонтирани сградите на СОУ “Васил Левски“, СОУ „Панайот Волов“, СОУ „Трайко Симеомов“ и НУ „Ил. Р. Блъсков“. Предвидено е полагане на топлоизолация по външни стени, покриви и фасади, подмяна на дограма, цялостен ремонт на ВиК, отоплителна и ел. Инсталации, саниране на дворове, оборудване и обзавеждане. Общата стойност на проекта е 13 044 080 лв.

Строителните дейности по проектите ще започнат през пролетта на 2017 година.

Инвестиционната програма на община Шумен е на обща стойност 26 млн. лв. До 31 юли община Шумен трябваше да подготви 50% от проектните предложения по нея. Освен проекти за подобряване на градската среда и образователната инфраструктура програмата включва ремонт на Младежкия дом, на Летния театър и изграждане на два жилищни блока с общо 50 апартамента от площ по 40 кв.м.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!