Среща на настоящи и бъдещи майки в Добрич за Световната седмица на кърменето

13:26, 29 юли 16 / Общество 25 275 Шрифт:
Topnovini
Неформална среща между настоящи и бъдещи майки се организира по повод  Световната седмица на кърменето, съобщават от Регионалната здравна инспекция в Добрич.

Срещата ще се проведе на 4 август от 10,30 ч. в ресторант “Мечока Бен” в градския парк “Свети Георги”. Форматът е организиран от Марияна Драгнева - член на Алианса на българските акушерки и водеща на Училище за бъдещи родители в Добрич.

РЗИ-Добрич ще подкрепи инициативата, като на присъстващите ще бъдат раздавани здравно-образователни материали.

Световната седмица на кърменето се отбелязва всяка година от 1 до 7 август в повече от 120 страни. Тя се организира за първи път през 1992 година от WABA - World Alliance for Breastfeeding Action (Световен Алианс за активна подкрепа на кърменето) и се подкрепя от Световна здравна организация и УНИЦЕФ, като основната цел е популяризирането и насърчаването на кърменето на бебетата.

WABA определя и темата на Световната седмица, която всяка година е различна. Тази година тя е „Кърменето - ключ към устойчиво развитие”.

Кърменето е естественият начин на хранене на новороденото, който му осигурява нормален растеж и развитие и Световната здравна организация силно препоръчва новородените да бъдат хранени само с майчина кърма до 6 месечна възраст, и да продължават да приемат такава заедно с допълнителна храна (на по-късен етап), най-малко до първата година от живота си. За да се постигне тази цел, на младото семейство трябва да се осигури силна подкрепа, както от медицинските професионалисти, така и от семейството, обществото, работното място и медиите. Кърмените бебета боледуват по-малко, понеже кърмата предава на бебето майчините антитела срещу болестите. Кърмените бебета са защитени в различна степен срещу голям брой болести като пневмония, ботулизъм, бронхит, стафилококови инфекции, инфлуенца, отити и шарка. Кърмените бебета боледуват по-малко от бебетата, хранени с адаптирани млека. Това е едно от изключителните предимства на естественото хранене. Освен това майките произвеждат антитела срещу всяка болест, която съществува около тях, което прави кърмата специално композирана да се бори с болестите, на които детето също е изложено.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама