ВКС пусна регистрацията на ДОСТ

12:32, 29 юли 16 / Политика 25 202 Шрифт:
Topnovini
Върховният касационен съд (ВКС) отмени решението на Софийския градски съд (СГС) и пусна регистрацията на партията на Лютви Местан ДОСТ.

Основните мотиви на СГС бяха свързани с абревиатурата, която е турска дума, както и с преобладаващия брой учредители с турски имена. Съдия Лилия Илиева твърди, че вносителите не са успели да докажат, че наистина си поставят целите, записани в устава, не са посочили и конкретните способи, по които ще ги постигнат. Напротив - убедили са я, че имат цели, различни от официално декларираните и е възможно е те да нарушават чл. 11 от Конституцията, който забранява образуването на партии на етническа, расова или верска основа.

ВКС обаче смята, че тезите на съдия Илиева са "хипотетични". “Представените по делото програмни документи и устав на ПП ДОСТ не дават основание да се приеме, че партията е образувана в ограничените рамки на етническа или верска група, затворена за хора, ценности и идеи извън нея.

Напълно произволен е и изводът на регистърния съд за възможно наличие на цели, различни от официално декларираните от учредителите и записа ни в устава на партията”, смята Светла Чорбаджиева.

Относно критиките на прокуратурата за броя декларации и грешките в тях, ВКС смята, че те са “пренебрежимо малко в сравнение с броя на декларациите без външни дефекти” и има достатъчен брой валидни подписи според закона.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама